Uitspraak voor roofmoord op Antwerpse homo: 30 en 10 jaar cel.Vervolg op nieuws: Levenslang geëist voor beroven en vermoorden van Antwerpse homo.

Na ruim 4 uur beraadslagen heeft het Hof van Assisen van Antwerpen de 24-jarige Olivier Munyentwali (foto) veroordeeld tot 30 jaar cel en de 23-jarige N'Singa Nikuna tot 10 jaar cel. De veroordeling is milder dan wat er gevorderd was, namelijk levenslang voor Olivier en 27 jaar voor NSinga.

Ze werden allebei al schuldig bevonden aan de roofmoord op de 52jarige Francois Swa De Meersman. Hij werd vermoord op 1 oktober 2004 in zijn appartement op de Antwerpse Linkeroever. Het idee voor de diefstal kwam merendeels van N'Singa, maar het was Olivier die de moord beging.

De beschuldigde hielden meer rekeningen met materiële zaken dan met het leven van hun slachtoffer. Daarom hield het hof rekening met het nietsontziende misselijke geweld.

Behalve met deze gruwelijke misdaad, hield het hof ook rekening met verzachtende omstandigheden. De kansen voor Olivier om op te groeien tot een evenwichtig persoon, waren al vanaf zijn jonge jaren minimaal. N'Singa was nog nooit eerder voor een crimineel feit veroordeeld en had in de twee jaar dat hij voorwaardelijk vrij was, aangetoond dat hij het juiste pad kon bewandelen.

Michel Jordens, voorzitter van het hof van assisen, hoopt dat beide beschuldigden aan zichzelf zullen werken in de gevangenis. Op die manier kunnen ze later nog iets betekenen voor de maatschappij. Olivier zal in de gevangenis een cursus agressiebeheersing volgen. Hij drukte Olivier op het hart die ingeslagen weg te blijven volgen. Michel Jordens besloot met de woorden: "Jullie zullen nog de kans krijgen om iets van jullie leven te maken, iets wat jullie het slachtoffer niet gegund hebben".


Bron: hln be
25.05.07.

Dit bericht is gepost op 25 May, 2007 en 2117 keer gelezen.Reageer op dit bericht: