Levenslang gevraagd voor beroven en vermoorden van Antwerpse homo.Het openbare ministerie heeft voor het Hof van Assisen van Antwerpen de levenslange opsluiting geƫist voor de 24-jarige Olivier Munyentwali en 27 jaar gevangenis voor de 23-jarige N'Singa Nikuna uit Antwerpen. Ze werden gisteren beiden schuldig bevonden aan de roofmoord op de 52-jarige Antwerpse homo, Francois Swa De Meersman (foto). Hij werd op 1 oktober 2004 beroofd en vermoord. De feiten vonden plaats in zijn appartement op de Antwerpse Linkeroever.

De Advocaat-generaal, Ben Zajtmann, vond dat er heel weinig in het voordeel van de 2 beschuldigden sprak. Het is een feit dat Olivier een heel moeilijke jeugd heeft gehad. Dit doet geen afbreuk aan de gruwelijke moord. Voor de 23-jarige mede beschuldigde N'Singa ziet hij wel verzachtende omstandigheden, namelijk dat hij niet diegene was die de dodelijke messteken heeft toegebracht. Deze messteken werden toegebracht door Olivier.

De 24-jarige Olivier Munyentwali (foto) die samen met de 23-jarige N'Singa Nikuna terecht staat voor de roofmoord op Francois Swa De Meersman, kampt zijn leven lang met agressieproblemen.

Zijn adoptiemoeder Jacqueline Aerts zei voor het Antwerpse Hof van Assisen dat ze overal tevergeefs voor hulp heeft gezocht, maar niet heeft gevonden.

Uiteindelijk werd Olivier geplaatst, om de andere kinderen te redden. Olivier zou dat zijn moeder steeds kwalijk genomen hebben, want daarna wou hij haar een hele tijd niet zien.

Olivier werd in Rwanda geboren. Hij heeft zijn biologische vader nooit gekend, zijn moeder stierf toen hij nog heel jong was. Hij werd afgestaan ter adoptie door zijn grootvader en kwam zo terecht bij de familie Aerts, die al 3 eigen kinderen en een adoptiedochter uit Rwanda hadden.

Roger Aerts, adoptievader van Olivier zei dat Olivier bij aankomst een vrolijke jongen was. Volgens de vader heeft Olivier nooit veel gezegd over de jaren dat hij in Rwanda leefde, maar het was duidelijk dat hij heel wat had meegemaakt. Als kleine jongen zou hij gedwongen geweest zijn om kindsoldaat te zijn.

De adoptie werd nooit afgewerkt in Rwanda, door een nonchalance van de adoptieouders. De papieren zijn blijven liggen en toen de problemen op tienerleeftijd begonnen besloten ze om de procedure niet verder te zetten.

Tijdens de puberteit bracht de opvliegende aard van Olivier hem meer en meer in de problemen. De agressiviteit zat er al in van toen hij klein was. Als hij vocht greep hij altijd naar de keel.

Hij kreeg zijn lang gedroomde zelfstandigheid toen hij meerderjarig werd. Zijn agressie ging van kwaad naar erger. Hij had een vriendin met wie hij een dochtertje heeft. Ze legde meermaals klacht neer wegens het toebrengen van slagen en verwondingen. Voor een overval werd hij veroordeeld tot een jaar cel.

Op 1 oktober 2004 zou hij Swa De Meersman vermoord hebben. Hij zit in voorlopige hechtenis en ziet zijn familie amper. Zijn moeder heeft hem na zijn aanhouding tweemaal bezocht, maar kan de moed hiervoor niet meer opbrengen. Toch denkt de moeder niet dat haar zoon een moordenaar is, ze gelooft niet dat hij naar het appartement is meegegaan met de bedoeling Swa De Meersman te vermoorden.


Bron: hln.be
25.05.07.

Dit bericht is gepost op 25 May, 2007 en 3684 keer gelezen.Reageer op dit bericht: