Roze Huis Antw, geeft holebi-asielzoekers extra steunVandaag 17 mei, op de Internationale Dag tegen Homofobie, kondigt Het Roze Huis aan dat holebi-asielzoekers in Antwerpen voortaan extra steun kunnen verwachten.

Dit alles is mogelijk dankzij het prijzengeld dat de organisatie zopas ontving via de Diversiteitsprijs van de Stad Antwerpen. Het Roze Huis won die prijs voor haar acties die het samenleven tussen gemeenschappen in de stad bevorderen. Met het initiatief willen de holebi's van de Draakplaats op de ingeslagen weg verdergaan.

Concreet zal de prijs van 1.500 euro worden gebruikt voor de ondersteuning van ontmoetingsbijeenkomsten die worden georganiseerd door de Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi's (WISH). Terechtstellingen in Iran, aanhoudingen in Kameroen, ter dood veroordelingen in Nigeria, vervolging in Oeganda, geweld in Latijns-Amerika, discriminatie in landen als Polen en Rusland... Op tal van plaatsen in de wereld worden homo's, lesbiennes en biseksuelen gediscrimineerd, vervolgd, opgesloten of gefolterd op grond van hun seksuele geaardheid. WISH en Het Roze Huis proberen de aandacht te vestigen op de situatie van deze holebi's en dit op een duurzame manier.

Sommige holebi's ontvluchten de vervolging in hun land en komen als asielzoekers in België terecht, waar hun seksuele geaardheid hen nog meer isoleert van lotgenoten. Ze geraken sociaal geïsoleerd, kampen met depressie en weten zich geen raad. Speciaal voor deze mensen organiseert WISH nu elke maand een ontmoetingsbijeenkomst. Via culturele activiteiten zoals een museumbezoek of het gezamenlijk bijwonen van een muziekfestival worden momenten gecreëerd waar holebi-asielzoekers hun dagelijkse zorgen even kunnen vergeten. Bovendien kunnen ze contact leggen met zielsverwanten en sympathisanten. Aldus proberen WISH en Het Roze Huis hun moreel op te krikken en hen ook actiever te laten participeren in het culturele leven van Antwerpen.

Het zijn kleine initiatieven die weinig geld kosten maar op menselijk vlak veel betekenen, aldus voorzitter Jan Vandersmissen. Want voor deze mensen is iedere dag een strijd. In een ontspannen sfeer een leuke namiddag beleven en ervaringen uitwisselen onder gay vrienden is allerminst een evidente zaak. Dankzij de Diversiteitsprijs wordt dat een beetje anders


17.05.07
Bron: Email van het Roze Huis aan holebi info

Dit bericht is gepost op 17 May, 2007 en 2362 keer gelezen.Reageer op dit bericht: