Winnares Songfestival Potteuze Marija, gaat in tegen machocultuur van Servi�.Zoals we allen weten won Servië de laatste editie van het Eurovisie Songfestival. Maar voor deze overwinning was Marija niet alom populair in eigen land, en klonken er grappen als: Waarom doet Marija (foto) mee aan het songfestival? dan moet ze niet in het leger.

Marija, klein, gezet, Woody Allen-brilmontuur en vrij mannelijk, werd de week voor het liedjesfestival regelmatig belachelijk gemaakt in de Servische pers. "Hoe kan een potteuze tante Servië eer vertegenwoordigen?

In macholand Servië wordt het ideale vrouwbeeld bepaald door turbofolk-zangeres Ceca, de weduwe van oorlogsmisdadiger Arkan. Ceca is super vrouwelijk, maar wel met de nodige cosmetische ondersteuning, ze trekt volle zalen in de ex-Joegoslavische landen.

Ondertussen ligt men niet meer wakker van de vraag of Marija lesbisch is of niet, en brengt ze zelfs de Servische macho's in extase met haar overwinning en lied.

Marija werd door 70.000 fans in Belgrado binnengehaald. "Eindelijk wordt er naar ons geluisterd, reageerden enkele jongeren die al jaren toezien op het feit dat politici van Servië een paria hebben gemaakt. Oorlogsmisdadigers die niet worden opgepakt, een antisemitische, homofobie orthodoxe kerk met grote politieke invloed, zo kent de buitenwereld Servië.

Zes jaar geleden werd de eerste en laatste Gay Pride Parade in Servië aangevallen door extreem-rechtse jongeren onder aanvoering van een orthodoxe priester.

Tot de meest kwetsbare groepen in Servië behoren de Roma (zigeuners) en homoseksuelen. Maar sinds het Songfestival is er dus ook het Servië van Marija, de 23-jarige zangeres met wortels in de Roma-gemeenschap.

Tijdens de massale ontvangst van de winnares, zag men in het Servische centrum enkele vlaggen van de holebi beweging wapperen. "Hoe onbeduidend zo'n festival ook is, Marija's winst kan veel betekenen voor de promotie van het democratische, hervormingsgezinde blok, daarmee bereikt ze meer dan menig politicus ooit", zei Budmir Ivanisevic van het Servische Centrum voor Mensenrechten.

De Songfestival kandidaat uit Oekraïne die eerder onder vuur lag werd tweede.


14.05.07
Bron: nrc.nl

Dit bericht is gepost op 14 May, 2007 en 2385 keer gelezen.Reageer op dit bericht: