Nieuwe wettekst inzake geslachtsveranderingen in BelgieOp woensdag 25 april keurde de Kamer het wetsontwerp betreffende de transseksualiteit goed. Deze wet zorgt voor een wettelijk kader dat transseksuelen toelaat hun juridisch geslacht en hun voornaam te veranderen.

Voordien moesten transseksuelen verplicht naar de rechtbank te stappen om hun geslachtsverandering te bepleiten. Met de nieuwe wet wordt het officieel veranderen van geslacht een administratieve aangelegenheid, en is het geen gunst meer die afhangt van het oordeel van een rechter.

De holebifederatie volgde de ontwikkelingen inzake deze wet op de voet, omdat transseksuelen nu eenmaal af en toe ook deel uit maken van de holebigemeenschap.

De administratieve procedure voor de ambtenaar van burgerlijke stand, is vergelijkbaar met de aangifte van een geboorte. De persoon die van geslacht wil veranderen, bezorgt aan de ambtenaar een verklaring van het medisch team dat hem of haar begeleidt in de overgang van het ene naar het andere geslacht. Op basis daarvan schrijft de ambtenaar een akte die het nieuwe geslacht vermeldt. Later wordt de geboorteakte aangepast.

Wat betreft het veranderen van de voornaam moet de betrokkene wel nog een verzoek indienen, hierbij moet hij of zij een verklaring van het behandelend medisch team voorleggen, die stelt dat de voornaam wijziging essentieel is bij de rol omkering van de betrokken persoon.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel was fel onderhevig aan kritiek vanuit de transgender gemeenschap. En dit omdat het eerst heel wat strikte medische bepalingen inhield. Men legde toen de nadruk op verplichte chirurgische reconstructieve ingrepen als voorwaarde om het geslacht te veranderen.

In de uiteindelijke wet wordt de beslissing of de persoon in kwestie klaar is om een geslachtswijziging te ondergaan, in de handen gelegd van het medisch team van experts. Zij volgen en begeleiden de transitie (overgang naar het andere geslacht) van de betrokkene.

Meer holebi nieuws klik Home

25.04.07
Bron: holebifederatie

Dit bericht is gepost op 25 April, 2007 en 2187 keer gelezen.Reageer op dit bericht: