Minister Bourgeois wil bezoek aan (homofoob) Polen niet uitsluiten.Geert Bourgeois (foto), Vlaams minister van Buitenlands beleid, is van mening dat hij zijn officiƫle bezoeken aan Polen moet uitsluiten. Jan Roegiers, parlementslid voor Spirit, had Bourgeois gevraagd geen officieel bezoek meer te brengen aan Polen als signaal tegen de homofobe uitspraken van een aantal Poolse bewindslieden.

"Wanneer we geen bezoeken mogen afleggen aan landen met discriminaties in de wetgeving, dan zouden we straks moeten ophouden met officiƫle bezoeken", zegt Bourgeois.

De kwestie kwam gisteren aan bod in de commissie Buitenlands Beleid van het Vlaamse Parlement. Daar ondervroeg Roegiers de heer Bourgeois over de Vlaams-Marokkaanse samenwerking. Bourgeois speelde daarbij in op de problematiek van samenwerking met landen die het niet altijd zo nauw nemen met de mensenrechten.

Zoals rond holebi discriminatie, "Want zoals u weet is Marokko een van die landen waar homoseksualiteit strafbaar is. En in Malawi is homoseksualiteit illegaal en in Mozambique kan het bestraft worden met dwangarbeid, in Marokko met drie jaar gevangenisstraf, aldus Bourgeois.

Minister Bourgeois pleit voor een consequente houding inzake het contact houden met andere landen. Volgens hem mag men daarbij niet blind zijn voor de problemen van mensenrechten, en mogen we de landen waar discriminatie bestaat in de wetgeving of de strafbaarstelling niet uitsluiten, omdat die lijst ontzettend lang is, waardoor we met heel veel landen geen contact meer zouden mogen hebben.

Daarbij wijst de N-VA-minister naar de mensenrechten organisatie Amnesty International, met hun rapport over landen met mensenrechten problemen, die lijst is zo indrukwekkend land dat als we die volgen we straks geen enkel bezoek meer kunnen afleggen, laat staan dat er ruimte zou zijn voor het sluiten van akkoorden, aldus Bourgeois.


19.04.07
Bron: Het Laatste Nieuws.be

Dit bericht is gepost op 19 April, 2007 en 3233 keer gelezen.Reageer op dit bericht: