Brusselse holebi's voelen zich onveilig.Uit onderzoek blijkt dat maar liefst Een op de drie holebi's die in Brussel uitgaan zich regelmatig onveilig voelen. Homo's en lesbiennes laten weten dat ze vooral te maken krijgen met verbale agressie, al kreeg een op de tien ook al te maken met fysiek geweld.

De problemen zouden zich vooral s'avonds en s'nachts voordoen in de buurt van holebi uitgaansgelegenheden. het onderzoek werd gedaan door de Economische Hogeschool Brussel, en werd uitgevoerd in opdracht van minister van Justitie Laurette Onkelinx.

Zeven op de tien ondervraagden waren mannen, een meerderheid was Franstalig en jonger dan 35. En ruim 17% woont in de stad Brussel, 45% in het hoofdstedelijk gewest en de rest buiten de hoofdstad.

Een derde van de ondervraagden zegt zich minstens een keer per maand onveilig te voelen in Brussel, en dit omwille van zijn of haar seksuele geaardheid. De meest voorkomende vorm is verbale agressie. Verder blijkt dat zes op de tien meerdere keren slachtoffer is geweest van verbale agressie.

19% van de ondervraagden had ook al te maken met bedreigingen en 10% met fysieke agressie. Negen % werd reeds geconfronteerd met beschadiging of diefstal van eigendom, en 3% zegt reeds slachtoffer te zijn geweest van aanranding of zelfs verkrachting.

De onderzoekers stelden ook een profiel op van de daders. Het gaat dan meestal om mannen van tussen de 18 en 30 jaar die in groepjes van drie of meer handelen. Meestal kennen de slachtoffers de daders niet.

Verder blijkt dat 78% van alle gerapporteerde incidenten plaats vinden s'avonds of s'nachts op straat. Er werd ook een top tien opgemaakt van de meest genoemde plaatsen waar veel agressie voorkomt. Wel bevinden die plaatsen zich niet in de typische uitgaansbuurt voor holebi's. Zo staat op nummer 1 de Kolenmarkt met 22 meldingen, gevolgd door de Beurs, 18, en de Anspachlaan, 17.

Ook blijkt dat slachtoffers van homofobe agressie vaak sterk de neiging hebben om vermijdingsgedrag te vertonen. Slachtoffers vermijden dan bepaalde buurten of lopen niet meer hand in hand met hun partner.

De onderzoekers stellen als beleidsmaatregel voor om holebiseksualiteit meer bespreekbaar te maken. Daarbij kunnen sensibiliseringscampagnes een belangrijke rol spelen, zeggen de onderzoekers. Verder zijn ze ook van mening dat er registratie nodig is van homofobe misdrijven, want al te vaak blijkt dat slachtoffers geen aangifte doen omdat ze denken dat hun klacht niet ernstig zal genomen worden.

Ook doorverwijzing naar de dienst slachtofferhulp is een voorstel van de onderzoekersgroep, en ze geven daarbij de raad dat dit meer gestructureerd moet gebeuren. Om een goede opvang van de slachtoffers te verzekeren, moeten deze diensten kunnen rekenen op een degelijke en voldoende uitgebreide omkadering, aldus de onderzoekers.

Meer holebi nieuws klik Home

19.04.07
Bron: De Standaard.be

Dit bericht is gepost op 19 April, 2007 en 2108 keer gelezen.Reageer op dit bericht: