Kamer keurt wet medische begeleiding voortplanting goed.De Kamer stemde gisteren het wetsvoorstel medisch begeleide voortplanting, dat eerder in de senaat ingediend werd goed. De goedkeuring gaat over de bestaande technieken voor mbv zoals in-vitrofertilisatie (ivf) en kunstmatige inseminatie met donorsperma (kid) te reglementeren.

Er was in ons landje wel al een praktijk maar nog geen wettelijk kader voor mbv. De Holebifederatie heeft er consequent op toegezien dat het wetsvoorstel open zou staan voor homo's en lesbiennes.

De tekst zal tegemoet komen aan iedereen die besloten heeft om moeder of vader te worden. Dat kunnen dan zowel gehuwde of ongehuwde koppels zijn, hetero, homo of lesbisch, maar ook alleenstaande vrouwen en mannen. De mbv kan gebeuren met de eigen spermatozoïden of eicellen, of met gedoneerde voortplantingscellen.

De nieuwe wet legt wel leeftijdsgrenzen vast, het verzoek tot inseminatie of inplanten van embryo's kan voor vrouwen tot maximum 45 jaar, de effectieve inseminatie of inplanting kan tot 47 jaar.

De aanvraag moet vanaf nu gebeuren met een aangetekend schrijven en bezorgd worden aan het fertiliteitscentrum. De wet schrijft hiervoor een duidelijke overeenkomst voor tussen het behandelende centrum en degene die gebruik maken van de mbv. Daarin wordt onder andere de bestemming van de voortplantingscellen, de behandelingswijze en de keuze bij scheiding of overlijden geregeld.

Verder bepaald de wet dat gelijktijdige inseminatie met sperma van verschillende donoren niet toegestaan is. En voortplantingscellen van een donor mogen maximum bij zes verschillende vrouwen worden gebruikt om kinderen te verwerken.


16.03.07
Bron: holebifederatie

Dit bericht is gepost op 16 March, 2007 en 6800 keer gelezen.Reageer op dit bericht: