Karel de Gucht: landen die geen homohuwelijk hebben staan achterLanden die geen openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes hebben, staan minder ver in hun evolutieproces. Dat antwoordde minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (foto) afgelopen dinsdag in de Kamer als antwoord op de vragen van Annemie Turtelboom (Open Vld) en Stijn Bex (Spirit) over homofobe uitspraken van de Russische president Poetin en de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov.

De politici Bex en Turtelboom verwezen in hun vraag in de kamercommissie voor Buitenlandse betrekkingen, naar de recente uitlatingen van Poetin, die in februari holebi's beschreef als een demografisch probleem voor zijn land. En over de uitspraken van de burgemeester van Moskou, die de holebi Pride Parade satanistisch noemde.

De Gucht liet weten verbaasd te zijn over de uitspraken. "Die staan niet alleen haaks op mijn liberale overtuigingen, maar zijn ook ongelukkig en ongegrond. En niettegenstaande dat de Russische strafwetgeving homoseksualiteit sinds dertien jaar niet meer strafbaar stelt, worden toch vandaag de dag nog steeds de rechten van holebi's geschonden door dergelijke uitspraken", aldus de minister.

Verder zei de Gucht ook nog: "Ons land speelt een voortrekkersrol in de bestrijding van onverdraagzaamheid, en dat moet ook zo blijven. De uithaal van de burgemeester van Moskou naar de Europese landen die een vorm van homohuwelijk hebben ingevoerd, is dan ook moreel verwerpelijk. Integendeel, landen die dergelijke wetten erkenning geven staan gewoon minder ver in hun evolutieproces", aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Meer holebi nieuws klik Home

15.03.07
Bron: Het Roze Huis.be

Dit bericht is gepost op 15 March, 2007 en 2209 keer gelezen.Reageer op dit bericht: