Het gaat niet altijd goed, verhaal van Vlaamse transman.Sinds een half jaar is transman Vincent uit Kontich (Antwerpen) papa van zoontje Vic, samen met zijn vrouw Mitte vormt hij een hecht gezinnetje. Toch is Vincent niet onverdeeld gelukkig. De geslachtsoperatie die hij onderging, leverde hem zowel fysiek als psychologisch een kater op. Die ervaringen heeft hij gebundeld in zijn boek 'Transgewijs, een transitie zonder happy end'. “Ik wil ook een keer de keerzijde van de medaille laten klinken”, aldus Vincent.

“Hoera-verhalen van transgender personen die zich bevrijd voelen nu ze niet langer gevangenzitten in een ‘vreemd lichaam’, zijn er al genoeg”, vindt Vincent. “Als je in de media de verhalen van Sam Bettens en Bo Van Spilbeeck hoort, lijkt het allemaal ook een fluitje van een cent. Dat er door dat hele proces heel wat obstakels op de weg kunnen liggen, komt te weinig aan bod. Daarom wil ik mijn ervaringen delen met de buitenwereld en iedereen die in hetzelfde schuitje zit. Want te horen krijgen ‘beschouw het als een experiment en kom binnen twee jaar nog eens terug’, is toch een zware slag in het gezicht.”

Al acht jaar is Vincent met zijn transitie bezig. Al van jongsaf voelde hij dat er iets 'anders' was, maar de trigger kwam pas toen hij als twintiger een vriendin uit zijn jeugdjaren opnieuw tegenkwam. “Ik was bij wijze van spreken al vanaf mijn vijfde ‘lesbisch’. Ik scheerde mijn haar af, gedroeg mij mannelijk,... Maar over transgender personen hoorde je toen nog niets. Tot een jongen mij op een keer aansprak en ik mij afvroeg wie dat nu weer was. Bleek het een jeugdvriendin te zijn die de stap had gezet (van vrouw naar man). Vanaf toen wist ik: dit is wat ik ook wil. Ik was gezond jaloers”, vertelt Vincent.

Op 24-jarige leeftijd, het was toen 2013, besloot Vincent de ingrijpende stap te zetten. “Na een heel voortraject, waarbij je wel wordt gewezen op de risico’s, volgden de operaties voor borstverwijdering en de inwendige ‘vrouwelijke onderkant’. Op zich verliepen die zonder problemen. De volgende stap was een ingrijpende geslachtsoperatie om een penis en scrotum te kunnen vormen. Ik werd wakker met iets dat wel op een olifantenslurf leek. Een correctie volgde. Ik zag wel nieuwe sneden en littekens, maar veel verschil merkte ik niet. Ik moest geduld hebben.”

“Uiteindelijk is het dan toch zover om een erectieprothese in te planten, een investering van 2.500 euro die je zelf moet dragen, want het is een luxeproduct. Maar toen de chirurg mijn ‘slurf’ zag, vroeg hij mij ‘oei, wat moet ik hier mee doen? Je zou beter eerst een correctie laten uitvoeren.’ Wist hij veel dat die al gebeurd was. Als hij al verschiet, klopt het volgens mij toch niet helemaal.”

De prothese werd toch ingeplant. Een ingreep waarna alleen nog meer complicaties volgden. “Ik moest mijn geconstrueerde scrotum voor een paar weken tegen mijn billen plakken, want er was iets mis. Uiteindelijk bleek dat de prothese volledig was afgebroken. Ik kreeg weliswaar een nieuwe prothese, maar de problemen bleven aanslepen. Bij momenten liep de etter er gewoon uit. Een aantal maanden heb ik zo rondgelopen om dan te moeten horen dat die prothese er dringend uit moest, want alles was ontstoken. Om op de vraag ‘wat nu?’ het antwoord te krijgen ‘We stoppen hier nu, beschouw het als een experiment en kom binnen twee jaar nog eens terug’. Dan wordt je droom aan diggelen geslagen. Die 2.500 euro, die ik zuurverdiend bij mekaar had gespaard, ben ik kwijt. Over de bovenkant ben ik gelukkig en tevreden, maar over de onderkant...”

“Dat het een complexe ingreep is, lijdt geen twijfel, maar het stoort me vooral dat ze het te gemakkelijk afdoen als ‘je moet geduld oefenen, dat is normaal’. Ze wijzen je op de risico's, maar laten je tegelijk bij wijze van spreken ook in je blootje staan. Ik wil weten of er nog iets aan kan worden gedaan, maar tast daarover voorlopig in het duister. Voor hen lijkt het als een routine, maar voor wie erdoor moet, is het anders.”

Vincent geeft zijn boek in eigen beheer uit via Brave New Books, maar het is ook te bestellen via de meer gekende kanalen als bol.com of Standaard Boekhandel. “Via mij of Brave New Books hou ik er wel iets meer aan over, centjes die ik hoop te sparen om hopelijk ooit toch nog tot het verhoopte resultaat te komen.”

Professor Guy T’Sjoen, UZ Gent: “Goed dat hij zijn verhaal vertelt”
Professor Guy T’Sjoen, endocrinoloog en diensthoofd van het Centrum voor Seksuologie en Gender aan het UZ Gent, en zijn collega’s van het Genderteam voeren jaarlijks tientallen geslachtsaanpassende operaties uit. “Transmannen lopen meer dan transvrouwen risico’s op complicaties aangezien falloplastie, waarbij we een penis maken van een stuk weefsel uit de arm of het been, een zeer complexe en delicate ingreep is”, maakt hij duidelijk.

“In 40% van de gevallen zijn er complicaties en daarom heringrepen nodig. Vanaf de eerste gesprekken met de chirurgen en psychologen wijzen we de patiënten op alle opties en mogelijke risico’s en complicaties. Ook via het Transgender Infopunt wordt al die informatie gedeeld. Zo is een plasbuisvernauwing één van de belangrijkste complicaties. Ik meen te mogen zeggen dat we daar een heel realistisch beeld van scheppen. Maar patiënten zitten vaak zodanig in de roes van hun transitie dat het niet altijd evengoed doordringt. Het is perfect verstaanbaar dat er dan frustraties optreden als het niet helemaal loopt zoals gehoopt”, zegt de professor.

“Ik vind het daarom wel goed dat hij zijn verhaal vertelt. Niet iedereen doorloopt een traject dat even vlot is, maar dat aspect blijft vaak onbelicht. Ik kan niet ingaan op persoonlijke dossiers, maar dat er zou gecommuniceerd zijn het als een experiment te beschouwen, is natuurlijk ongelukkig uitgedrukt. Ons team van chirurgen heeft al meer dan dertig jaar ervaring en voert tientallen geslachtsaanpassende operaties per jaar uit. Dan zou ik toch niet durven spreken van een experiment. Wat de erectieprotheses betreft, is het nog wel zo dat deze eigenlijk ontworpen zijn voor oudere mannen bij wie de frequentie van seksuele activiteiten sowieso lager ligt. Bij intensere activiteit kan het daarom al eens vaker mislopen.”

BOEK
Transgewijs, een transitie zonder happy end
Auteur: Vincent Verwimp
Paperback 2020
Aantal pagina's: 163
ISBN: 9789464186949
Uitgeverij: Brave New Books
Boek bestellen via Brave New Books Nl ==> Klik hier
Boek bestellen via Bookspot Be ==> Klik hier

Lees ook
Vlaams boek, gender in de Blender
Vlaams onderzoek, transgenders in Belgie
Verhaal van transman n.a.v Rode Neuzen Dag
Transitie Vlaamse James uitstel door Covid19
Transitie Vlaamse Lucas, 15, uitstel door Covid19


Bron: gva.be & holebi info - 31 december 2020

Dit bericht is gepost op 31 December, 2020 en 1206 keer gelezen.