Ecolo minister maakt geld vrij voor holebi & trans+Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) maakt 945.000 vrij voor opvanghuizen van LGBT+-personen. Er komen 15 à 20 opvangplaatsen bij in Brussel en 10 in Vlaanderen en 10 in Wallonië.

De opvanghuizen bieden een plek aan jongeren tot 30 jaar die omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit thuis niet langer welkom zijn of zelfs door hun familie bedreigd worden. De jongeren brengen 3 tot 9 maanden in zo'n opvanghuis door. Bedoeling is dat de jongere er leert zijn leven richting te geven, mentaal sterker wordt, opnieuw zelfvertrouwen vindt, voor zichzelf verantwoordelijk leert te zijn en zijn identiteit ontwikkelt.

Ook praktische zaken als een eigen bankrekening openen, een eigen inkomen beheren, bij een mutualiteit aansluiten, werk zoeken en uiteindelijk een eigen adres hebben, komen aan bod. "Deze holebi en transgender+ jongeren bevinden zich in een fragiele, onzekere situatie. De coronacrisis heeft deze noodsituatie nog versterkt. Het risico dat ze dakloos worden of in de prostitutie belanden, is reëel", zegt staatssecretaris Schlitz. "Deze opvanghuizen bieden rust, maar werken ook aan zelfontplooiing van de jongeren. Daarnaast is er ook sociale, psychologische en professionele begeleiding. Het parcours hier maakt de jongere autonoom en sterker

Het extra geld voor LGBT+-personen maakt deel uit van het steunpakket van de taskforce kwetsbare groepen van minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS). Die taskforce werkte een voorstel uit om de meest verzwakte personen door de coronacrisis te helpen. Het gaat om een pakket van 75 miljoen euro, waarin onder meer sprake is van psychologische hulp voor zelfstandigen.

Momenteel telt ons landje 1 opvanghuis voor holebi & trans+ jongeren. Dit huis bestaat sinds 2019 en bevind zich in Brussel, wie info wenst: Klik hier

Wie nood heeft aan hulpverlening, therapie ... raadpleeg de holebi info GIDS (klik link in menu bovenaan of één van de links rechts op deze pagina).

LGBT+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender. Dé plus staat o.a voor Interseks, genderfluid, niet-binaire personen.

Lees ook
Vlaamse regering geeft 30.000 aan LGBT+ personen

Bron: Belga & holebi info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 30 December, 2020 en 828 keer gelezen.