20 Pro LGBT+ momenten uit 2020.Dit jaar bij holebi info géén uitgebreide jaaroverzichten. Eerder kon je bij holebi info al het jaaroverzicht van de coming outs, huwelijken en ouderschap van beroemdheden lezen (link onderaan). Vandaag 20 pro holebi & trans+ momenten uit het buitenlandse holebi info nieuws van 2020 (Opgelet: dit wil zeggen enkel het nieuws dat verscheen op holebi info)1: Homoseksualiteit uit strafwet
Dit jaar haalde drie landen homoseksualiteit uit de strafwet. Deze landen zijn: Angola - Gabon en Belize.

2: Vijf Emmy awards
Ru Paul schreef dit jaar geschiedenis door voor het vijfde jaar op rij een Primetime Emmy Award te winnen.

3: Legale partnerschappen
In Montenegro schreef men zopas geschiedenis door het legaliseren van partnerschappen voor homo en lesbische koppels

4: Bescherming transgenders
In Pakistan liet de overheid weten transgenders wettelijk te gaan beschermen, terwijl tal van andere landen (Hongarije, Polen, Rusland, Roemenië ...) net de rechten van transgenders beperkten.

5: Homohuwelijk
Het homohuwelijk werd dit jaar legaal verklaard in: Andorra - in de Mexicaanse staat Puebla en in Zwitserland (nog niet helemaal officieel). En in Noord-Ierland en Costa Rica konden dit jaar de eerste homohuwelijken worden voltrokken.

6: Regenboogbrug
In het Nederlandse Delft staat er sinds dit jaar een eerste Regenboogbrug. Meer weten ==> Klik hier

7: Verbod weigeren homohuwelijken
In Zuid-Afrika keurde men een wet goed die ambtenaren verbied om homohuwelijken te weigeren. Meer weten ==> Klik hier

8: Stonewall Café
Het beroemde Stone Wall café in New York werd dit jaar van de ondergang gered. Meer weten ==> Klik hier

9: Eerste transgender kinderziekenhuis
In het Nederlandse Nijmegen opende het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis een eerste expertisecentrum Gender & Geslacht, de eerste kliniek die zich richt op transgender kinderen en jongeren.

10: Draagmoederschap voor homo koppels
In Israël oordeelde het Hooggerechtshof dit jaar in het voordeel voor de afschaffing van een wet die homo koppels verbied gebruik te maken van een draagmoeder om kinderen te krijgen.

11: Victory voor Amerikaanse transgenders
Dit jaar oordeelde tal van Amerikaanse rechters, inclusief een federaal rechter, dat de anti transgender wetten van Trump ongrondwettelijk zijn.

12: Hiv niet langer besmettelijk op voorwaarden
Uit Brits onderzoek bleek dat mensen die hiv-positief zijn niet langer anderen kunnen besmetten op voorwaarde dat ze nauwgezet een behandeling volgen. Meer hier over lezen ==> Klik hier

13:Homo bloed
Enkele landen paste hun wetten aan inzake bloed geven door homo's, biseksuele mannen en MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen). Deze landen zijn: Brazilië - Denemarken - Hongarije en het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland deed dit midden dit jaar). Hierbij moet wel worden vermeld dat alle landen die op dit moment hun beleid versoepelde voorwaarden stellen, gaande van 12 maand tot 3 maand géén seks hebben voor men als homo, bi en msm bloed mag geven.

14: Plus-size Transgender model
In de VS schreef de 29-jarige Jari Jones geschiedenis als eerste zwarte plus-size transgender model voor Calvin Klein. Meer weten ==> Klik hier

15: Conversie therapie
Steeds meer landen verbieden conversie therapie, waarbij men claimt LGBT+ personen te kunnen 'genezen'. De landen en staten die dit jaar een verbod in stelden zijn: Albanië - Canada - Duitsland - en de Amerikaanse staat Virginia (26e staat). Op dit moment is conversie therapie verboden in 13 landen en in 26 Amerikaanse staten en in de Australische staat Victoria en tot slot in de Spaanse gebieden: Aragon, Andalusië - Madrid - Murcia en Valencia. In Belgié en Nederland is de therapie nog steeds niet verboden. In oktober riepen een zestig tal EU parlementsleden op tot een Europees verbod op de therapie.

16: Gay Panic defence wet
In Australië schafte men de Gay Panic defence wet af. In de Amerikaanse staten Washington en New Jersey gebeurde dit jaar hetzelfde (9é en 10é staat).
De Gay Panic defence wet stelt dat een dader of daders van haatmisdaden tegen holebi's en transgenders, inclusief moordenaars, kunnen en mogen stellen dat ze in 'paniek' raakten door de seksuele geaardheid of genderidentiteit van een slachtoffer, en dat ze daarom overgingen tot de haatmisdaad of zelfs moord. Wanneer een dader deze wet inroept en indien goedgekeurd bekomt men een lagere straf, en in sommige gevallen worden daders zelfs vrijgesproken.

17: Victory 1 voor Amerikaanse LGBT+ personen
In de VS oordeelde het Hooggerechtshof dat holebi's en transgenders niet meer mogen worden ontslagen enkel en alleen vanwege hun geaardheid of genderidentiteit, Trump reageerde zéér boos.

18: Victory 2 voor Amerikaanse LGBT+ personen
Het begon al midden 2020 toen bleek dat Trump meermaals rechtszaken verloor betreffende anti LGBT+ wetten. In November bleek niet enkel dat Joe Biden de race naar het presidentsschap had gewonnen, maar ook dat er massaal door kiezers op openlijke LGBT+ politici is gestemd, een grote overwinning voor Amerikaanse holebi's & transgender+ personen.

19: Coming Out
Begin december kwam Elliot (Ellen) Page uit de transgender kast.
Er kwamen dit jaar nog tal van andere beroemdheden uit de kast, meer lezen (jaaroverzicht coming outs en meer) ==> Klik hier

20:Eerste homo man in kabinet
Eind dit jaar stelde toekomstig Amerikaans president Joe Biden, Pete Buttigieg aan als transportsecretaris, waarmee die meteen de eerste openlijke homo werd van het kabinet van een Amerikaans president ooit. Buttigieg kreeg ook een sleutelrol in het overgangsteam voor het Witte Huis.

Lees ook
Jaaroverzicht beroemde coming outs, huwelijken, ouderschappen

LGBT+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender. Dé + staat voor onder andere interseks, genderfluide en niet-binaire personen

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - december 2020.

Dit bericht is gepost op 27 December, 2020 en 626 keer gelezen.Reageer op dit bericht: