Transgender, niet-binaire e.a mijden gezondheidszorg.Meer dan de helft van de transgender+, niet-binaire en genderdiverse mensen heeft geen controle over hun seksleven, suggereert een verontrustend rapport uitgevoerd door het Britse Terrence Higgins Trust.

Van de transgender en niet-binaire en genderdiverse mensen die door de Terrence Higgins Trust werden ondervraagd, zei 52 procent dat ze worstelden met hun seksleven, en meer dan 70 procent schreef dit toe aan gevoelens van negativiteit, neerslachtigheid en depressie.

Verder blijkt dat 45 procent zich nog nooit op hiv heeft laten testen, ondanks dat bijna de helft in het voorgaande jaar aangaf seks zonder condoom te hebben gehad. De reden is dat transgender, niet-binaire en genderdiverse mensen zich ongemakkelijk voelen om naar het ziekenhuis, de dokter of een seksuele gezondheidskliniek te gaan vanwege vooroordelen, en onjuiste informatie van zorgverstrekkers over hun lichaam.

Het betekent dat de seksuele gezondheidsbehoeften van trans- en niet-binaire mensen eenvoudigweg niet worden vervuld, aldus het verontrustende rapport. Bijna alle respondenten gaven aan dat er behoefte is aan gerichte informatie over seksuele gezondheid, waaronder het navigeren op gender, toestemming en empowerment.

"Telkens wanneer ik voor mezelf informatie over seksuele gezondheid probeer op te zoeken, zijn de bronnen die ik online vind nooit gedetailleerd genoeg en bevatten geen lichamen zoals die van mij", zei Rory, een transman die met de onderzoekers van het Terrence Higgins Trust sprak. "Ik heb vaak mijn toevlucht moeten nemen tot het online lezen van gezondheidsartikelen voor vrouwen, gewoon om een idee te krijgen van hoe mijn lichaam werkt. Maar zelfs dan is er veel giswerk. Ik heb geen vrouwelijk lichaam meer. "

De Terrence Higgins Trust is opgevoerd om het gat in de diensten waaraan niet wordt voldaan, te dichten door nieuwe transspecifieke informatie over seksuele gezondheid te publiceren. De campagne wordt geleid door trans-, niet-binaire en genderdiverse mensen. Wie info wenst, opgelet enkel beschikbaar in de Engelse taal ==> Klik hier

Nuttige belgische links
- Website Transgender infopunt (ook voor niet-binaire & genderdiverse personen) Klik hier
- Website Transgender zorg (gezondheid, psychische zorg, enz...) ==> Klik hier
- Website Gendervonk (donkere gedachten? hulpverlening, preventie, info) ==> Klik hier
- Website Interseksualiteit Vlaanderen ==> Klik hier
- Links naar transgender organisaties ==> Klik hier

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 18 December, 2020 en 634 keer gelezen.Reageer op dit bericht: