Genderstereotypen zijn schadelijk voor kinderen.Genderstereotypen voeden een geestelijke gezondheidscrisis bij kinderen en veroorzaken ‘ernstige, langdurige schade’ Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van een van de grootste Britse liefdadigheidsinstellingen voor gendergelijkheid, de Fawcett Society.

Strenge ideeën en verwachtingen omtrent gender werden door onderzoekers geïdentificeerd als de oorzaak van de negatieve geestelijke gezondheid van kinderen en tieners die tot in de volwassenheid doordringt, variërend van problemen met het lichaamsbeeld, eetstoornissen, torenhoge zelfmoorden en geweld tegen vrouwen en meisjes. En dat stereotypen betreffende gender, het zelfrespect van meisjes verergeren en tot slechtere leesvaardigheden bij jongens leiden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat driekwart van de ouders zegt dat ze vanaf jonge leeftijd hun kinderen verschillend en op basis van gender behandelen. Daarbij denken de ouders ook erg stereotiep over de toekomst van hun kroost op basis van gender. De meeste ouders zagen hun zoons later werken in de bouw, en hun dochters werken als verzorgster of verpleegster.

Zes op de tien ouders gaven toe dat een dergelijke differentiële behandeling schadelijk is voor kinderen, terwijl 70 procent van de moeders en 60 procent van de vaders vond dat deze behandeling ertoe leidt dat jongens moeite hebben om over emoties te praten.

De onderzoekers zijn van mening dat kinderen het best vanaf jonge leeftijd leren dat elk beroep mogelijk is voor zowel meisjes als jongens. Ook zijn ze voorstander van het meer nadruk leggen van speelgoedfabrikanten op minder gender specifiek speelgoed. Men doelt daarbij niet op genderneutraal speelgoed. "Een speelgoed reclame folder kan bijvoorbeeld bij een speelgoedauto zowel een jongen als een meisje tonen. Idem voor al het andere speelgoed inclusief een pop. " Scholen kunnen volgens de onderzoekers ook meer hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld voorbeelden aan te halen van vrouwen in een beroep dat eerder wordt beschouwd als een mannen beroep en omgekeerd, zoals bijvoorbeeld een brandweervrouw of een mannelijke kinderverzorger.

Lees ook
Gendernormen hebben invloed op houding tegenover holebi's wereldwijd (2019)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 17 December, 2020 en 711 keer gelezen.Reageer op dit bericht: