Meeste Vlaamse plaatsen hebben regenboogbeleid.De afgelopen maanden kregen alle Vlaamse gemeenten en steden een vragenlijst in de bus met daarin vier specifieke vragen rond holebi's en transgenders. Elk regenbooghuis van elke provincie nam de gemeenten en steden binnen hun provincie onder de loep. De resultaten zijn gebundeld in een dossier dat de naam kreeg: 'analyse van het lokaal Vlaamse regenboogbeleid'.

De Vlaamse regenbooghuizen uit: Antwerpen (Roze Huis), Limburg (Regenbooghuis), Oost-Vlaanderen (Casa Rosa), Vlaams Brabant (UniQue) en West-Vlaanderen (Rebus) bekeken wat de impact van het lokale beleid is op het leven van hun LGBT+ inwoners.

Uit het rapport van alle regenbooghuizen blijkt onder andere:
- Een 35 tal steden & gemeenten hebben een regenboogzebrapad, met koploper de provincie Antwerpen.
- 56 procent van de Vlaamse steden en gemeenten hebben een schepen van Gelijke Kansen die ook voor holebi's & transgender+ personen opkomt. Koploper is de provincie Vlaams-Brabant met 65 procent van de steden en gemeenten, gevolgd door Limburg (62%), West-Vlaanderen (52%), Oost-Vlaanderen (51%) en Antwerpen (50%).
- In 46 procent van de gemeentelijke en stedelijke bibliotheken is er literatuur rond het holebi en transgenderthema in de rekken terug te vinden. Ook hier blijken Limburg en Vlaams-Brabant het beter te doen dan het Vlaamse gemiddelde met 62 procent. Achteraan in het rijtje bengelt Oost-Vlaanderen (23%) voorafgegaan door West-Vlaanderen (42%) en Antwerpen (43%).

De conclusie is dat de meeste steden & gemeenten het goed doen, maar dat er hier en daar nog (veel) werk aan de winkel is.

Meer weten? Je kan alles lezen in het rapport (pdf-format) met binnen elke provincie besproken gemeenten & steden, zo kan je ook ontdekken hoe jou woonplaats scoort op het vlak van een lokaal regenboogbeleid voor de eigen holebi & trans+ inwoners. KLIK HIER om het rapport te lezen.Bron: Kliq - gaylive - holebi info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 16 December, 2020 en 806 keer gelezen.