Europese Unie wil dat Slowakije LGBT+ beschermtDe Europese Raad roept Slowakije op om de LGBT+ gemeenschap te beschermen, dat blijkt uit een rapport dat eerder deze maand werd vrij gegeven, waaruit bovendien ook blijkt dat Slowakije ook meer moet doen om de Roma bevolking te beschermen tegen discriminatie en geweld.

Het rapport omvat 15 aanbevelingen om de situatie van holebi's, transgenders en de Roma bevolking te beschermen tegen geweld en discriminatie. De bescherming van de LGBT+ gemeenschap staat daarbij prioritair.

Hoewel Slowakije sinds het vorige rapport uit 2014 op al heel wat gebieden vooruitgang boekte, zoals het aanscherpen van de bestrijding van racisme en een uitbreiding van bepalingen van het strafwetboek inzake haatmisdrijven, stelt de Europese Raad dat er nog veel vijandigheid is tegenover de holebi & transgender gemeenschap, en dat dit geweld de laatste jaren is toegenomen, met name als gevolg van politieke retoriek tegen de LGBT+ gemeenschap.

De huidige president staat bekend als holebi & transgender vriendelijk, maar een ontwerpactieplan om de situatie van de LGBT+ gemeenschap te verbeteren werd in 2015 afgewezen en sindsdien zijn er geen verdere ontwikkelingen geweest.

De Europese Raad heeft in zijn rapport de herontwikkeling van een actieplan aanbevolen om de gelijkheid van holebi's en transgenders te verbeteren, en om de gemeenschap te beschermen tegen haatmisdrijven. Ook pleit men voor de stopzetting van een praktijk die transgenders dwingt over te gaan tot sterilisatie om legaal hun naam en geregistreerd geslacht te veranderen.

In Slowakije zijn er amper gelijke rechten voor de LGBT+ gemeenschap. Het homohuwelijk is nog steeds verboden, adopteren kan enkel als alleenstaanden en lesbiennes hebben geen toegang tot IVF. Er zijn wel wetten die beschermen tegen discriminatie maar in de praktijk stellen deze weinig voor.

LGBT+ is een Engelse afkorting voor: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender. De plus staat voor alle anderen zoals niet-binaire en genderfluide personen.

Lees ook
EUROPA WIL OOK HAATMISDADEN TEGEN HOLEBI & TRANS STRAFBAAR MAKEN

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 14 December, 2020 en 660 keer gelezen.Reageer op dit bericht: