Vlaamse regering geeft 30.000 aan LGBT+De Vlaamse regering maakt 30.000 euro vrij om de werking van Lumi, (de vroegere Holebifoon) te ondersteunen. Reden is onder andere het feit dat Lumi sinds het begin van de coronacris 65 procent meer (LGBT+) oproepen kreeg.

Daarom vroeg Orry Van de Wauwer (CD&V) aan minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open-Vld) om, gezien de huidige omstandigheden, bijkomende financiering te voorzien. Minister Somers voorziet daarom éénmalig 30.000 euro extra voor Lumi voor 2021, bovenop de 40.000 euro die Lumi jaarlijks krijgt. Op deze manier kan Lumi een kwaliteitsvolle dienstverlening blijven verzekeren.

Sedert het begin van de corona-crisis is het aantal oproepen van holebi's, transgenders én hetero's bij Lumi bijna verdubbeld. Dat hoeft ook niet te verwonderen. De corona-epidemie brengt heel wat mensen in onzekerheid. Vragen en bekommernissen waar mensen mee zitten of mee geconfronteerd worden (eenzaamheid, depressieve gevoelens, onzekerheid,…) worden enkel nog intensiever. Op zo’n momenten is het belangrijk dat mensen terecht kunnen bij hulplijnen. Al die vragen op een kwalitatieve manier beantwoorden vergt van de betrokken organisaties natuurlijk een verhoogde inzet van mensen en middelen. Lumi werkt dan wel met vrijwilligers, maar ook zij moeten goed omkaderd en getraind worden om kwaliteitsvolle gesprekken te voeren.

Rekening houdend met dit gegeven werden de middelen voor bepaalde hulplijnen recent ook verhoogd. Er bestaan immers verschillende hulplijnen. Zo heeft bijvoorbeeld minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) ook extra middelen uitgetrokken voor de hulplijn voor jongeren en kinderen Awel, omdat ook zij het aantal oproepen de laatste maanden gevoelig zag stijgen

Orry Van de Wauwer schrijft op zijn website: "Ik wil minister Somers bedanken om zo snel extra middelen beschikbaar te stellen voor Lumi. Naast de minister wil ik vooral ook de vele vrijwilligers van Lumi bedanken. Lumi kan haar dienstverlening immers enkel verzekeren dankzij hen. Dit zijn mensen, vaak uit de regenbooggemeenschap of hun omgeving, die zich volledig onbaatzuchtig inzetten. Die het beste van zichzelf geven, veel meer dan enkel een luisterend oor, om het welbevinden van velen te verbeteren. De hashtag #samentegencorona is vandaag populair, deze vrijwilligers zetten deze leuze ook om in de praktijk. Dankzij de extra middelen kan Lumi nog meer vrijwilligers opleiden en coachen tot experten die fantastisch werk leveren. "

Wat is Lumi:
In 1995 werd de Holebifoon opgericht, een telefoondienst waar holebi's transgenders én hun omgeving terecht konden voor vragen en informatie. In 2018 kreeg de organisatie de naam Lumi en breidde men uit van een telefoondienst naar een telefoon-, chat- en maildienst mét een zeer uitgebreide informatieve website. Bij Lumi kan nu iedereen, (indien gewenst anoniem) terecht met vragen over gender en seksuele geaardheid (LGBT+). Ook niet holebi's en niet transgenders, zoals ouders, familie, partners, vrienden, leerkracht'en en hulpverleners kunnen bij Lumi terecht voor vragen en antwoorden. Website Lumi ===> KLIK HIER

Extra nuttige info
Via de holebi info gids kan je links vinden naar: hulpverlening / holebi vriendelijke therapeuten / holebi & trans organisaties en meer. Klik bovenaan in het menu van deze website op info gids of klik één van de links rechts op de holebi info pagina.

Bron: orry.be & holebi info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 12 December, 2020 en 963 keer gelezen.