4e land dat homo zijn uit strafwet haaltOpnieuw is er een land dat homoseksualiteit uit de strafwet haalt. Dit keer gaat het om Bhutan, een land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China en India.

Bhutan stemde donderdag (10 december) voor de decriminalisering van homoseksualiteit in een triomfantelijk einde van een wetgevende strijd van een jaar door activisten en progressieve wetgevers. Tijdens een gezamenlijke vergadering van de twee huizen van het parlement van Bhutan, hebben wetgevers twee bepalingen van het strafwetboek uit het koloniale tijdperk van 2004 geschrapt.

Sectie 213 en 214 verbood "onnatuurlijke seks", gedefinieerd als "sodomie of enig ander seksueel gedrag dat tegen de orde van de natuur indruist". Onder de secties werd homoseksualiteit bestraft met een celstraf van één maand tot minder dan één jaar. Er waren echter geen vervolgingen op grond van de wet.

Drieënzestig van de 69 leden van de lagere Nationale Vergadering en de hogere Nationale Raad stemden voor wijziging van de code, aldus de website van de Nationale Vergadering. Zes leden onthielden zich van stemming. De opheffing van de strafbaarheid van homoseksualiteit moet nu enkel nog worden goedgekeurd door Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Bhutan is het vierde land dat dit jaar homoseksualiteit uit de strafwet haalde, eerder gebeurde dat al in het Centraal Caribische Belize en in de Afrikaanse landen Angola en Gabon. In 2019 haalde Hong Kong en de Afrikaanse landen Botswana en Angola homoseksualiteit uit de strafwet. In 2018 deden Libanon en Trinidad hetzelfde.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 11 December, 2020 en 709 keer gelezen.Reageer op dit bericht: