Opnieuw land waar homohuwelijk legaal is + lijstje.Zwitserland heeft een grote stap op weg naar gelijkheid gezet nadat het parlement met overweldigende meerderheid voor een wet stemde die het homohuwelijk mogelijk maakt. Dit jaar werd het homohuwelijk (ook) legaal in Andorra en in de Mexicaanse staat Puebla.

De Raad van Staten, het Hogerhuis van de wetgevende macht van Zwitserland stemde met 22 stemmen voor en 15 tegen om de historische wetgeving goed te keuren om het homohuwelijk te realiseren. Slechts zeven politici onthielden zich van stemming.

Een wetsvoorstel rond het homohuwelijk werd al in 2013 door de Groenen ingediend, sinds toen werden tal van verschillende wetteksen besproken. Een van de centrale vragen was of daarvoor een grondwetswijziging nodig was of dat een wetswijziging voldoende zou zijn.

Artikel 14 van de Zwitserse grondwet stelt dat "het recht om te trouwen en een gezin te stichten is gegarandeerd". Degenen die voorstander waren van een wetswijziging, voerden aan dat dit niet nodig was omdat de tekst al geschikt is voor huwelijken van welke aard dan ook. De meerderheidsraad van staten stemde in en verwierp een motie die een landelijk grondwettelijk referendum over huwelijksgelijkheid zou vereisen, wat de wet nog verder zou hebben vertraagd.

De drang naar gelijkheid werd gedeeltelijk geholpen door de electorale winsten van progressieve partijen in oktober, waardoor het parlement meer naar links verschoof. Het heeft lang geduurd voor de Zwitserse LGBT + -gemeenschap, wiens conservatieve land traag is geweest om positieve veranderingen door te voeren: de eerste wet die holebi en transgender discriminatie verbiedt, is pas in februari van dit jaar aangenomen. Mogelijk zullen de eerste Zwitserse homohuwelijken kunnen worden voltrokken in 2021.

Waar homo's en lesbiennes anno december 2020 kunnen trouwen:
Landen: Andorra - Argentinië - Australië - België - Brazilië - Canada, Colombia - Denemarken - Duitsland - Engeland - Finland, Frankrijk - Groenland - Ierland - IJsland - Luxemburg - Malta, Nederland - Noord-Ierland - Nieuw-Zeeland - Noorwegen, Oostenrijk - Portugal - Schotland - Slovenië - Spanje - Taiwan, Uruguay - Verenigde Staten - Wales - Zuid-Afrika en Zweden.
Gebieden/Staten
Mexico, enkel in de staten: Coahuila - Chihuahua - Jalisco - Mexico-City, Nayarit, Puebla en Quintana Roo.
Faeroer Eilanden: autonoom gebied binnen Denemarken.
Britse kanaaleilanden: Alderney - Bermuda - Gibraltar,
Guernsey - Isle of Man - Brits Oceaan gebied - Sark,
Pitcairneilanden en Sint Helena.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 06 December, 2020 en 875 keer gelezen.Reageer op dit bericht: