Wereld Aids Dag met positief Belgisch hiv nieuws + 2 video's.Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, toont leven met hiv vanuit een verrassend positieve invalshoek. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat overdracht van hiv via seks niet langer mogelijk is, op voorwaarde dat de hiv-positieve partner nauwgezet medicatie neemt waardoor de hoeveelheid virus in het bloed zeer laag is.

Dat is goed nieuws voor mensen met hiv en hun partners. Het onderdrukken van het virus heeft een positieve impact op de gezondheid van mensen met hiv. Maar het betekent ook dat man-vrouw koppels ook gewoon zwanger kunnen worden. Dat geluk delen de hiv-positieve Kenny en zijn vrouw Heidi, die hiv-negatief is, in de eerste campagnespot. Daarin dansen ze samen een sensuele tango. In de tweede video krijg je informatie over hiv en het niet langer besmettelijk zijn wanneer je nauwgezet hiv medicatie neemt.

Onderzoeken
In 2019 bevestigden de afronding van twee studies een vermoeden van experts. Indien de huidige hiv-medicatie getrouw wordt genomen, wordt de hoeveelheid virus in het bloed zodanig onderdrukt dat de aanwezigheid van hiv door een klassieke test niet meer kan vastgesteld worden ("niet meetbaar"). Dat heeft een weinig bekende bijwerking: het hiv-virus kan in dat geval niet meer door seksueel contact, zelfs onbeschermd, overgedragen worden ("niet overdraagbaar").

In de eerste partner studie waren gedurende enkele jaren in 14 Europese landen 888 koppels gevolgd waarbij één partner hiv-positief was en één partner negatief. De positieve partner nam getrouw medicatie. Deze koppels hadden 58.500 maal seks met elkaar zonder condoom. Geen enkele overdracht met het hiv-virus werd vastgesteld. De tweede Partner studie deed dit over, maar met 800 homo koppels. Deze hadden 77.000 maal seks zonder condooms. En ook hier, geen overdracht van hiv. Hoog tijd om dit bekend te maken, dacht Sensoa. Ook in andere landen worden daar campagnes over opgezet.

Niet enkel homo's
Niet enkel mannen die seks hebben met mannen lopen risico op hiv. Volgens Sensoa is er onder Belgische hetero's sinds 2019 een lichte stijging van 4%, meer hier over, en nog meer cijfers en info kan je lezen op de website van Sensoa ==> Klik hier

België scoort goed
De behandeling is het sleutelelement, en daarin scoort België opvallend goed. 91% van de mensen met hiv weten dat ze hiv hebben, daarvan is 92% op behandeling en daarvan heeft 94% een onderdrukte virale lading (niet-meetbare virale lading). Dat betekent dat in België de overgrote meerderheid van mensen met hiv niet langer "besmettelijk" zijn. De nieuwe diagnoses met hiv die er jaarlijks nog bijkomen, ook al zitten die al sinds 2012 in dalende lijn, zijn te wijten aan het kleine deel van mensen die hun status (nog) niet kennen.

Stop stigma
Uit een bevraging van Sensoa onder mensen met hiv blijkt dat het grootste probleem nog steeds stigma is, met andere woorden; de tijd is gekomen om niet langer mensen die hiv-positief zijn met de nek aan te kijken. Het feit dat hiv, op voorwaarde dat de medicatie juist en goed wordt ingenomen, niet langer besmettelijk zijn, kan hier hopelijk aan toe bijdragen.

Video's


Links
- Website Sensoa ==> Klik hier
- Website Man/Man seks ==> Klik hier
- Website Alles over seks ==> Klik hier
- Website voor andertaligen over seksuele gezondheid (in 14 talen) ==> Klik hier

Bron: zizo - sensoa - holebi info - 12/2020

Dit bericht is gepost op 01 December, 2020 en 1017 keer gelezen.