Genomineerden Vlaamse media en campagne awards bekend gemaakt - stem mee (en win).Naar jaarlijkse traditie reikt de Vlaamse holebi & transgender+ federatie en koepel van organisaties Çavaria, op 30 januari de Media en Campaign Achievement awards uit. Normaal gezien gebeurt dit tijdens een groots feest (Sparkle), maar door de coronacrisis zal dat dit jaar niet doorgaan, wél volgt er een online evenement rond het hele gebeuren.

Zopas maakte men de genomineerden bekend waarbij jij ook je stem kan uitbrengen. Er worden daarbij vijf prijzenpakketten verloot onder de deelnemers van deze online stemming. De winnaars worden dan op 30 januari tijdens de online awardshow van Sparkle bekendgemaakt.

Wat de awards betekenen en aan wie ze worden uitgereikt:
De Çavaria Campaign Award wordt uitgereikt aan opmerkelijke holebi en transgender+ gerelateerde campagnes. Het kan om de meest uiteenlopende acties gaan van verenigingen, bedrijven, scholen, middenveldorganisaties die bijdroegen aan een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of seksekenmerken.
De Çavaria Media Award wordt uitgereikt aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn holebi en transgender+ personen.

Genomineerden Çavaria Campaign Award

Protest to support Polish LGBTI+ community "You will never walk alone. Brussels will walk with you!"
Çavaria nomineert deze actie omdat het een duidelijke solidaire boodschap is vanuit holebi en transgender activisten (en sympathisanten) uit de hele Unie. De activisten lieten hun stem luid horen wanneer er mensenrechten werden geschonden binnen een EU-lidstaat. En roepen de Europese instellingen op om actie ondernemen. Op 19 augustus organiseerden ze dan ook een (Covid-proof) protestactie in Brussel tegen het schenden van de mensenrechten wat betreft holebi en transgender rechten. Dat is voor çavaria zeer belangrijk, aangezien wij ons ook inzetten voor die duurzame internationale solidariteit.

Actie ivm situatie in Marokko: #queer_revolution_morocco
Sofia Talouni, een influencer op Instagram, zette Marokkanen aan om queers op te sporen via datingapps. De Marokkaanse holebi en transgender gemeenschap reageert op de online klopjacht met ‘#Queer_Revolution_Morocco’. Een aantal Belgisch-Marokkaanse en Nederlands-Marokkaanse queers en bondgenoten maakten een filmpje om de boodschap te verspreiden. Çavaria nomineert deze actie vanwege de mooie, sterke en verbindende boodschap. Bovendien is het ook een duidelijke actie voor duurzame internationale solidariteit, waar çavaria zich ook voor inzet.

Kaarsenwake voor holebi-vluchtelingen in Kakuma (Kenia)
Çavaria nomineert de holebi en transgender activisten die op 3 oktober 2020 een kaarsenwake op de Antwerpse Scheldekaaien organiseerden. Ze wilden daarmee de aandacht vestigen op het lot van een grote groep holebi en transgender vluchtelingen in het vluchtelingenkamp in het Keniaanse Kakuma. Çavaria nomineert de actie omdat die solidariteit toont aan mensenrechten voor holebi en transgender personen wereldwijd. Dat is voor çavaria zeer belangrijk, aangezien wij ons ook inzetten voor die duurzame internationale solidariteit.

GO Atheneum van Mariakerke
Het GO Atheneum van Mariakerke werd genomineerd omdat ze een duidelijke boodschap meegeven aan hun leerlingen: iedereen mag zichzelf zijn. Ze riepen hun leerlingen op om 22 oktober in een rok naar school te komen, ongeacht hun genderidentiteit. Daarmee maken ze duidelijk dat ze niet akkoord gaan met de traditioneel binaire opvatting van het schoolreglement. Çavaria ijvert zelf actief naar inclusievere schoolomgevingen, en nomineert dan ook het GO Atheneum van Mariakerke omdat zij hier actief aan werken.

Genomineerden Çavaria Media Award

Boer zkt vrouw
Het nieuwste seizoen van ‘Boer zkt Vrouw’ op VTM zorgde voor een primeur: de 25-jarige Tristan Swennen uit Ellikom ging namelijk opzoek naar een man om zijn leven mee te delen. Daarmee was er voor het eerst ook een ‘boer zoekt man’ in het programma. Tristan wil daarmee helpen om het taboe over homo’s in de boerenwereld te verbreken. Çavaria nomineert dit programma omdat de holebi en transgender representatie in televisieprogramma’s zeer belangrijk is voor de zichtbaarheid van onze beweging.

Boekhandel Kartonnen Dozen
Çavaria nomineert boekhandel Kartonnen Dozen omdat het een unieke winkel is in hun branche die enorm veel betekent voor de holebi en transgender community en bijdraagt aan de zichtbaarheid. Het is de enige Nederlandstalige LGBTI-boekhandel in de wereld. Ze zetten zich in voor holebi en transgender auteurs en organiseren ook regelmatig evenementen, lezingen... Ze richten zich niet enkel op de LGBTI+-community zelf, maar tonen ook aan de samenleving wat holebi's en transgenders allemaal neerzetten op vlak van cultuur. Bovendien is de winkel een knusse en gezellige plek waar werkelijk iedereen welkom is en zich ook welkom voelt.

Boek ‘Gloei’ van Edward van de Vendel
In het boek ‘Gloei' laat de populaire Nederlandse kinderboekenschrijver en -dichter Edward van de Vendel eenentwintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen geven een breed beeld van de ‘queer’ jongeren van nu. Çavaria nomineert dit boek omdat de verhalen hier zeer mooie representatie en zichtbaarheid geven aan de diversteit binnen de holebi en transgender beweging.

#LikeMe
De jeugdserie #LikeMe gaat over een groep jongeren en hun avonturen in een middelbare school. Het is een samenwerking tussen Ketnet en Fabric Magic Producties. In het verhaal is er aandacht voor het huwelijk tussen twee mannen. Die twee mannen zijn de ouders van een van de hoofdpersonages en één ervan komt uit de voetbalwereld. In de sportwereld rust er vaak nog een sterk taboe op LGBTI+-personen. Deze serie draagt bij aan het bespreekbaar maken en doorbreken van dat taboe. Çavaria nomineert dit programma dus vanwege de positieve aandacht en representatie van het holebi en transgender thema bij de jeugd.

STEM OP JE FAVORIETEN (formulier scroll naar beneden) ===> KLIK HIER

LGBTI+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex. De plus staat voor alle anderen die zich voelen behoren tot dé gemeenschap zoals niet-binaire en genderfluide personen, evenals mensen die nog twijfelen aan hun geaardheid of genderidentiteit.

Lees ook
WINNAARS HOLEBI EN TRANSGENDER AWARDS VAN HET JAAR 2019

Bron: zizo en Çavaria - 11/2020

Dit bericht is gepost op 30 November, 2020 en 651 keer gelezen.Reageer op dit bericht: