Britse rechtbank oordeelde dat niet-binair zijn basis vormt voor asielaanvraag.
Niet-binair zijn kan de basis vormen van een asielaanvraag, heeft een Britse rechtbank voor het eerst uitdrukkelijk beslist, een unieke uitspraak.

Het vonnis is afkomstig van het Upper Tribunal (Hof van Beroep) in de zaak van een burger uit El Salvador die asiel heeft gekregen in het VK omdat ze vervolgd zouden worden vanwege hun genderidentiteit als ze naar El Salvador zouden terugkeren.

De burger, Mx M, is niet-binair, maar de rechter concludeerde dat ze zou worden gezien als een transgendervrouw en op die basis zou worden vervolgd. Mx M werd in El Salvador meermaals met de dood bedreigd, door de politie in elkaar geslagen, en was er meermaals slachtoffer van haatmisdaden.

Gezien het bewijs, waaronder twee eerdere afwijzingen van het asielaanvraag door lagere rechtbanken, zei de rechter: “Mx M, heeft El Salvador al een keer verlaten omdat ze de behandeling die ze daar onderging niet kon tolereren, nu ze denkt veel kwetsbaarder zijn voor aanvallen, lijkt het mij waarschijnlijk dat ze zich genoodzaakt zou voelen om het gedrag aan te passen, inclusief het politieke en sociale activisme, om ‘discreet’ te leven. Maar, zei daarna ook: “Gezien het achtergrondbewijs van het land en het bewijs dat persoonlijk betrekking heeft op de appellant, ben ik ervan overtuigd dat ze dit alleen zouden doen uit angst voor vervolging. Hieruit volgt dat het beroep moet worden toegestaan. "

Geweld tegen de transgender+ gemeenschap is wijdverbreid in El Salvador, waar drie politieagenten in juli werden veroordeeld voor het vermoorden van een transvrouw door haar uit een rijdende auto te gooien. Transgender hebben geen rechten in het land en er zijn ook geen beschermende wetten. Holebi's zijn in het land sinds 2018 'beschermd' onder een anti-discriminatie wet op alle vlakken. Holebi's mogen als alleenstaande een kind adopteren en openlijk dienen in het leger, verder heeft het land geen gelijke rechten wetten voor holebi's en transgenders.

Lees ook
MAAK KENNIS MET 20 NIET BINAIRE BEROEMDHEDEN
BELGIE LIJKT NIET KLAAR VOOR NIET BINAIRE PERSONEN

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 26 November, 2020 en 566 keer gelezen.Reageer op dit bericht: