Stad Gent komt met genderneutrale toiletten.In Gent gaat men werk maken van genderneutrale toiletten. Het gaat daarbij om openbare toiletten en eigen toiletten van de stad.

Het genderneutraal maken van toiletten is een deel van het actieplan toegankelijkheid van de stad, en betekent dat er geen onderscheid meer zal worden gemaakt tussen een vrouwen- en mannentoilet.

Genderneutrale toiletten zijn voor iedereen een goede zaak. Ze zijn niet enkel kosten- en plaatsbesparend, ze leveren ook kortere wachtrijen op, nu staat er vaak een lange rij aan het vrouwentoilet terwijl er voldoende plaats is bij de mannen.

Daarnaast hebben op dit moment de mannentoiletten,geen ververstafel, bij genderneutrale toiletten kan dat wel, zodat ook papa's hun kindje kunnen verschonen.
Daarnaast kunnen papa's hun peuter of kleuter ook mee begeleiden bij een toilet bezoek in een genderneutraal toilet, iets wat anders zelden gebeurt omdat de papa's zich onwennig voelen in een vrouwentoilet wanneer dochterlief naar het toilet moet.

Tot slot is het ook zeer goed nieuws voor alle transgenders en niet-binaire personen die zich niet uitsluitend man of vrouw voelen, nu moeten zij nog een keuze maken wat een onveilig gevoel met zich kan meebrengen.

Schepenen Astrid De Bruycker en Annelies Storms zien gescheiden sanitair als achterhaald. Het belangrijkste voor hen is dat toiletten veilig zijn en privacy voorzien. Daarom willen ze de toiletten in de stadsgebouwen en het publieke sanitair in de stad genderneutraal maken. Welke toiletten precies genderneutraal zullen worden en wanneer is nog nader te bepalen. Als ze er komen, dan zal dat in navolging zijn van de Vlaamse overheid, die nu al genderneutrale toiletten hebben, en bovendien bij alle renovaties genderneutrale toiletten voorziet.

Bron: hln.be - november 2020.

Dit bericht is gepost op 22 November, 2020 en 1533 keer gelezen.