Minder hiv diagnoses onder homo, bi man en msm.Met Wereld Aids Dag voor de deur (1 december) komen er vanuit het Verenigd Koninkrijk positieve cijfers over het aantal hiv besmettingen onder homo's biseksuele mannen en msm (mannen die seks hebben met mannen).

Het aantal hiv diagnoses onder homo's, bi mannen en msm, staat in het VK op zijn laagst sinds twintig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Public Health England. Volgens die cijfers is het aantal besmettingen onder homo, biseksuele mannen en msm gedaald met maar liefst tachtig procent sinds 2011.

Het aantal mensen dat wordt gediagnosticeerd verschilt nu van het aantal nieuwe infecties, omdat mensen jarenlang met hiv kunnen leven voordat ze worden gediagnosticeerd. Public Health England schat dat er in 2019 slechts 540 nieuwe infecties waren onder homo, biseksuele mannen en msm.

Ook het aantal nieuwe hiv-diagnoses, inclusief onder heteroseksuelen die het virus oplopen neemt ook af. In totaal waren er 4.139 diagnoses van hiv in 2019, vergeleken met 4.580 in 2018, een daling van 10 procent in nieuwe gevallen van het virus.

In het rapport werd de daling van de hiv-overdracht toegeschreven aan preventietechnieken zoals profylaxe vóór blootstelling (PrEP), het gebruik van condooms,
regelmatige tests op seksuele gezondheid en het effectieve gebruik van antiretrovirale therapie voor mensen bij wie het virus is vastgesteld.

Door regelmatig antiretrovirale medicatie te nemen kunnen mensen met hiv hun virale lading met succes verminderen, waardoor het virus niet detecteerbaar en niet-overdraagbaar is, wat betekent dat het niet via condoomloze seks kan worden overgedragen, aldus het besluit van het rapport.

In 2019 bleek dat het aantal hiv-diagnoses in België onder homo's, bi mannen en msm (ook) is gedaald, maar onder heteroseksuelen was het aantal gestegen,
gelijkaardige cijfers kwamen in 2019 vanuit Australië, zie links hier onder bij lees ook.

Ter info
Msm (mannen die seks hebben met mannen) deze afkorting gebruikt men omdat er ook mannen zijn die seks hebben met mannen, maar die zichzelf niet beschouwen als homo of biseksueel, sommige van hen zijn werkzaam in de seksindustrie.

Lees ook
VERHAAL VAN VLAAMSE HIV POSITIEVE MAN
HIV IN BELGIE DALING ONDER HOMO'S, NIET ONDER HETERO'S (2019)
MEER HETERO'S BESMET MET HIV DAN HOMO'S (2019)


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - november 2020

Dit bericht is gepost op 21 November, 2020 en 1824 keer gelezen.Reageer op dit bericht: