Open Vld minister wil aanpak haat spraak op sociale media.
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil online 'hate speech’ efficiënter kunnen vervolgen. Dat zei hij tijdens de uiteenzetting van zijn beleidsverklaring in de Kamer.

Op dit moment komen drukpersmisdrijven met uitzondering van misdrijven ingegeven door racisme, xenofobie of negationisme in principe voor het hof van assisen, maar die procedure is zo omslachtig dat ze de facto niet worden vervolgd.

Van Quickenborne lichtte zijn beleidsverklaring toe in de Kamercommissie Justitie. Eén van de prioriteiten wordt de strijd tegen online haatspraak, zoals islamofobie, maar ook homofobie.

Dat soort haatmisdrijven wordt echter nog te weinig vervolgd, vindt Van Quickenborne. Wanneer iemand een strafbare mening uit alles wat aanzet tot haat, discriminatie of geweld in een openbare publicatie, online of op papier dan is er sprake van een drukpersmisdrijf.

Andere vormen van drukpersmisdrijven denk bijvoorbeeld aan homofobie of discriminatie op basis van religieuze overtuiging moeten volgens de grondwet op heden, door een hof van assisen worden behandeld, als een soort van extra barrière om de vrijheid van meningsuiting zo goed mogelijk te beschermen. Omdat een
assisenprocedure duur en omslachtig is, moeten daders in de praktijk meestal echter niet vrezen voor vervolging.

Van Quickenborne roept daarom op tot een aanpassing. "Ik weet dat de grondwet wijzigen niet gemakkelijk is, en dat assisen voor velen een belangrijk orgaan is. Maar ik wil u toch vragen om eens goed na te denken over drukpersmisdrijven en daar samen met mij werk van te maken", zei hij.

In juli van dit jaar kon je bij holebi info al lezen dat Groen en een Gentse professor al een oproep deden om haat berichten op de sociale media aan te pakken.

Lees ook
GROEN EN GENTSE PROF WILLEN AANPAK HAAT BERICHTEN OP SOCIALE MEDIA
VLAAMSE EINDTERMEN ZIJN HOLEBI & TRANSGENDER INCLUSIEF
BELG REGERING WIL DERDE GENDER OPTIE MOGELIJK MAKEN
N-VA'ER HOLEBI & TRANS VRIJE ZONES GEEN PLEK VOOR SPORTEVENTS
VLAAMS BELANG POLITICUS BELEDIGDE PETRA DE SUTTER
CD&V'ER WIL BESCHERMING HOLEBI'S TEGEN HAAT + VIDEO

Bron: hln.be en holebi info - november 2020.

Dit bericht is gepost op 15 November, 2020 en 3171 keer gelezen.