Belgie viert 2 x Vrouwendag, ook vandaag 11/11, met dank aan bi vrouw.Hoewel 11 november bekend staat als Wapenstilstand, is het in België ook Nationale Vrouwendag, wat maakt dat wij in België twee keer per jaar vrouwendag vieren, want de Internationale Vrouwendag valt elk jaar op 8 maart.

De Belgische Vrouwendag gaat dus elk jaar door op 11 november, die datum danken we aan de Frans filosofe, schrijfster en feministe, Simone de Beauvoir (1908 - 1986), toen ze in 1972 werd gevraagd voor de eerste editie van de Vrouwendag, bleek 11 november vrij in haar agenda én een vrije dag in België.

Biseksueel
Wat velen misschien niet weten, Simone de Beauvoir was openlijk biseksueel. In haar tijd waren haar relaties met jonge vrouwen erg controversieel. De Franse auteur Bianca Lamblin schreef in haar boek Mémoires d'une Jeune Fille Dérangée dat ze tijdens haar studie aan het Lycée Molière seksueel was uitgebuit door haar leraar Beauvoir, die toen in de dertig was.

Lamblin had een affaire met zowel Jean-Paul Sartre als Simone de Beauvoir voor een aantal jaren. In 1943 werd Beauvoir geschorst uit haar baan als leraar, omdat ze beschuldigde dat ze in 1939 haar 17-jarige lycée-leerling Natalie Sorokine had verleid. De ouders van Sorokine dienden een formele aanklacht in tegen Beauvoir, met als gevolg dat haar licentie om les te geven in Frankrijk ingetrokken hoewel ze later werd hersteld.

Vrouwendag België
De Nationale (Belgische) Vrouwendag wordt elk jaar georganiseerd door de vrouwenorganisatie Furia vzw. Dit jaar gaat de dag volledig in digitale versie door. Inmiddels zijn we toe aan de 49e editie die in het teken staat van de zorg, in welke vorm dan ook. Het hele programma van de digitale Belgische Vrouwendag kan je onderaan via een link terug vinden.

De eerste Belgische vrouwendag van 1972 was een overdonderend succes. De politie telde 8000 deelnemers in de zalen van Passage 44. In totaal kwamen 12000 mensen een kijkje nemen. Simone De Beauvoir moest zich door een dichte massa een weg banen naar het podium. Ook de Australische Germaine Greer, die toen net haar boek 'De vrouw als eunuch' had gepubliceerd, stond er op het podium.

Over het waarom een Vrouwendag ook anno 2020 nog steeds belangrijk is kan je lezen op de website van Furia, link hier onder, gevolgd door een link naar de Internationale Vrouwendag (8 maart).
Links
- Nationale Vrouwendag online programma & info (via Furia) (11/11/2020) ==> Klik hier
- Info over de Internationale Vrouwendag (8 Maart) ==> Klik hier


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - november 2020

Dit bericht is gepost op 11 November, 2020 en 3466 keer gelezen.