Regenbooghuis Limburg stuurt groeten uit naar woonzorgcentra.Het Limburgse Regenbooghuis (koepel van organisaties v.d provincie), heeft een leuk initiatief bedacht om Wereld Aids Dag (1 december) inde kijker te zetten. Zo gaat men rode kaartjes rond sturen, een kleur die symbool staat voor solidariteit met mensen met hiv en aids.

“Maar we willen ook graag ouderen in woonzorgcentra een hart onder de riem steken, omdat ze door corona al maanden in moeilijke en vaakeenzame omstandigheden leven”, klinkt het. “Daarom hebben we twee acties gecombineerd.”

Iedereen, én vooral mensen uit de provincie Limburg, kan mee helpen / werken aan de actie, meer info verderop in dit bericht.

Sinds 1988 is het op 1 december Wereld Aids Dag. Bedoeling is om dan wereldwijd aandacht te vragen voor de aidsproblematiek en op te roepen tot solidariteit met mensen met hiv en aids. Dat kan door een rood lintje op te spelden, maar ook andere initiatieven zoals evenementen en congressen gaan dan door.

“Rondom hiv en aids bestaan dan ook nog veel vooroordelen en misverstanden”, zegt Manon van Engelen, coördinator gelijke kansen bij Regenbooghuis Limburg. “Ook zijn mensen vaak nog bang om de ziekte ook te krijgen als ze zich in de buurt van seropositieve mensen bevinden. Dat zorgt ervoor dat personen met hiv of aids geïsoleerd kunnen raken én dat het taboe blijft bestaan.”

Regenbooghuis Limburg pakt daarom uit met een actie om te rond hiv en aids, maar ook nog met een ander doel. “We willen ook graag ouderen in woonzorgcentra een hart onder de riem steken, die vanwege Covid-19 al maanden in moeilijke en vaak eenzame omstandigheden leven. Daarom hebben we twee acties gecombineerd.”

De hele maand november worden inwoners van de provincie Limburg opgeroepen om digitaal een kaartje te schrijven voor bewoners van negen woonzorgcentra doorheen de provincie. Regenbooghuis Limburg gaat daarvoor in zee met zes steden en gemeenten: Hasselt, Genk, Maaseik, Halen, Pelt en de lokale holebi- en transgendervereniging OUDt uit Tongeren.

Mensen kunnen een QR-code scannen en op een formulier aangeven voor welk woonzorgcentrum ze een kaartje schrijven. De digitale groet die ze op het formulier invullen wordt door het team van Regenbooghuis Limburg geschreven op rode kaartjes.

Gedurende de maand november hangen de boodschappen aan het raam van het Regenbooghuis in de Melderstraat (waar het Limburgse Regenbooghuis staat), aan lintendie na verloop van tijd rood kleuren en zo het symbool vormen van Wereld Aids Dag.

Na 1 december worden de kaartjes naar de diverse woonzorgcentra gebracht, zodat de bewoners voor Kerst nog een warme groet mogen ontvangen.

“We hopen dat ondanks de coronacrisis Wereld Aids Dag toch nog de nodige aandacht krijgt en dat we vele ouderen in de provincie een hart onder de riem kunnen steken”, besluit van Engelen.

Je kan meer info bekomen, en meer lezen over de actie, én er zelf aan mee doen door de Facebook pagina van het Regenbooghuis te bezoeken ==> Klik hier

Nuttige links
- Holebi & trans organisaties & regenbooghuizen (per provincie) => Klik hier
- Website mannenseks (homo/bi/msm) verhalen, info, hiv, seks... => Klik hier
- Website leven met hiv => Klik hier
LEES OOK
VERHAAL VAN VLAAMSE HIV POSITIEVE HOMO
DOE MEE AAN DE HOLEBI INFO ENQUETE


Bron: hln.be & regenbooghuis limburg - november 2020

Dit bericht is gepost op 03 November, 2020 en 3375 keer gelezen.