Vaticaan: 'Woorden van paus uit context gerukt'.Eind oktober waren tal van mensen, vooral holebi's blij met nieuwe uitspraken van paus Franciscus over holebi's. Maar, het Vaticaan nuanceert de uitspraken, en stelt zelfs dat de woorden van de paus uit zijn context zijn gerukt.

De pauselijke uitspraken zouden zijn gedaan in de documentaire "Francesco" van regisseur Jevgeni Afineevski. Daarin zei de paus, volgens Afineevski, “Homoseksuele mensen hebben het recht om een gezin te vormen. Ze zijn kinderen van God. Ze moeten bij wet een samenlevingscontract kunnen afsluiten, zodat
ze wettelijk beschermd zijn.”

Maar, volgens het Vaticaan bedoelde de paus niet dat holebi's een gezin mogen stichten, en stellen ze dat sommige uitspraken van de paus in de documentaire uit de context zijn gerukt. "Twee afzonderlijke antwoorden werden aan elkaar geplakt, zonder de juiste context." Dat staat onder andere te lezen in een brief die is verzonden naar de bisschoppen. Met andere woorden, het Vaticaan stelt dat ze niet van gedachten zijn veranderd, en dat men nog altijd tegen het homohuwelijk en
adoptie rechten is voor homoseksuelen.

Het was aartsbisschop Franco Coppola die de brief op Facebook plaatste. Bronnen binnen het Vaticaan bevestigen de inhoud van de brief ook aan persbureau Reuters.

In de brief staat verder te lezen: In deel een staat: "Ze hebben het recht om als een familie te leven". Veel mensen concludeerden uit die zin dat de paus vond dat koppels van hetzelfde geslacht een gezin mochten stichten en dus kinderen adopteren. Maar dat is een foute conclusie, zo klinkt het vanuit het Vaticaan, waarna in de brief staat te lezen:

"De Heilige Vader maakte een verwijzing naar de noodzaak dat een zoon of dochter met een homoseksuele oriëntatie nooit gediscrimineerd mag worden in een gezin. Niemand kan uit de familie worden gegooid." Lees: holebi's mogen van de paus niet worden verstoten binnen hun eigen gezin, maar mogen niet zélf een gezin stichten.

Het tweede deel van het antwoord: "ze hebben nood aan een wettelijk samenlevingscontract" gaat volgens het Vaticaan over een specifieke situatie in Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar Franciscus al voor pleitte toen hij daar aartsbisschop was. Maar "hij benadrukte wel dat het een ongerijmdheid is om over een homohuwelijk te spreken, " volgens het Vaticaan was die context niet aanwezig in de documentaire.

"De paus heeft verwezen naar bepaalde staatsvoorzieningen en zeker niet naar de leer van de Kerk, die hij in de afgelopen jaren talloze keren heeft bevestigd", zo schrijft het Vaticaan. Volgens de Kerk zijn "homoseksuele neigingen" niet zondig, maar "homoseksuele handeling" wel. Holebi's moeten volgens de Kerk ook met respect worden behandeld.

Tot slot staat in de brief: "regisseur Afineevski liet lange tijd uitschijnen dat hij zélf de interviews had gedaan, maar later bleken de beelden te komen uit een ruw interview van de Mexicaanse omroep Televisa, van mei vorig jaar, gefilmd met de camera's van het Vaticaan. De bewuste citaten zijn nooit uitgezonden op de Mexicaanse televisie.


LEES OOK
PAUS STAAT ACHTER PARTNERSCHAPPEN
DOE MEE AAN DE HOLEBI INFO ENQUETE

Bron: vrt.be - november 2020.

Dit bericht is gepost op 03 November, 2020 en 3200 keer gelezen.Reageer op dit bericht: