Meester Joren stond dinsdag voor het eerst als Mr Gay Belgium voor de klas.Dinsdag beleefde meester Joren Houtevels, 20, zijn eerste schooldag als Mister Gay Belgium, de verkiezing die hij afgelopen zaterdag won. Joren zit in zijn laatste jaar leerkracht lager onderwijs en loopt momenteel stage in het eerste leerjaar van het Koninklijk Atheneum van Keerbergen.

"Vier op tien holebi jongeren voelen zich onveilig op school, dat moet veranderen," aldus Joren, die bij zijn strijdt om de titel van Mr Gay Belgium als thema diversifiëren van het onderwijs en kindverstoting had. Ondertussen heeft hij er een geweldige eerste school dag opzitten na zijn overwinning.

" Toen ik op school aankwam, lagen er verschillende kaartjes, chocolaatjes én tekeningen van de kinderen klaar. Een dag om niet te vergeten”, vertelt Joren trots. Hij nam zijn lintje van Mister Gay Belgium mee naar de klas om het nieuws bekend te maken bij zijn leerlingen. “In het begin zeiden de kindjes: waarom heb je een sjaal aan meester Joren? Dan kon ik vertellen dat het een héél speciale sjaal was van een grote wedstrijd”, zegt hij. “Ik heb het vooral uitgelegd als: een jongen die verliefd wordt op een jongen en niet: ik ben homo, want dat woord kennen ze vaak nog niet in het eerste leerjaar.” Maar na de pauze kwam er dan toch een leerling vragen aan de meester of hij dan homo was. “Dat was de ‘sjarel’ van de klas, zeg maar (lacht). Maar ik ben blij dat ze het snappen en er heel normaal over deden.”

Joren had niet voor niets onderwijs gekozen als thema om zich voor in te zetten tijdens de finale strijd om de titel van Mr Gay Belgium. "Vier op tien jongeren uit de holebi gemeenschap voelen zich onveilig op school. En ruim dertig procent van de hetero schoolgaande jeugd heeft een afkeer van holebi's. Meestal uit onwetendheid. Zo zijn er nog altijd kinderen die denken dat homo zijn besmettelijk is. Aan de hand van workshops en projecten wil ik dat beeld uit het onderwijs krijgen, want 'anders' zijn, en dat kan op veel manieren, is geen probleem. Dat moet kunnen, zowel binnen een team leerkrachten als bij leerlingen. "

Joren heeft zelf (ook) een moeilijke schoolperiode achter de rug. "Ik werd vroeger gepest, onder andere omdat ik zwaarlijvig was. Ik kon niet mee sporten, voetbalde niet graag en wilde eigenlijk dansen. In het middelbaar ging ik dan van de dikke jongen naar slank, naar homo.” Het heeft uiteindelijk tot het vijfde middelbaar geduurd vooraleer Joren uit de kast is gekomen. “Onderwijs is voor mij een logische keuze om op door te werken.” Het Koninklijk Atheneum in Keerbergen besteedt al wel veel aandacht aan holebi’s op school. Zo vind je op de speelplaats onder meer een regenboogzebrapad. “Ze zijn hier heel open-minded en daar ben ik trots op”, besluit Joren.

In mei 2018 bleek dat 40 procent van de Vlaamse holebi's en transgenders zich niet veilig voelt op school. Cijfers waar de politici erg van schrokken. Ondertussen doen veel scholen hun best om iedereen een veilig gevoel te geven, maar er blijft nog veel werk aan de winkel. Joren, zal samen met vele anderen pogen een verschil te maken.

LEES OOK
WINNAAR MR GAY BELGIUM + ERE HEREN + VIDEO
MEERDERHEID AMERIKAANSE HOLEBI'S & TRANSGENDERS VOELT ZICH NIET VEILIG OP SCHOOL

Bron: hln.be - holebi info - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 21 October, 2020 en 3427 keer gelezen.