Rode Kruis Vlaanderen zoekt plasma van mannen, maar niet van homo, biseksuele, msm en transgender mannen.
Het Rode Kruis Vlaanderen roept alle mannen die onlangs genezen zijn van COVID-19 op om plasma te doneren. Hun plasma bevat namelijk antistoffen tegen het coronavirus. Maar, niet alle mannen kunnen en mogen plasma doneren.

Maar, er is meteen al discriminatie, want, homo, biseksuele, transgender mannen én mannen die seks hebben met mannen (msm) mogen geen plasma doneren in strijd tegen het coronavirus. Ons land is trouwens niet het enige land dat msm, homo en biseksuele mannen verbied om bloedplasma te geven. In april kon je bij holebi info al lezen dat men in New York plasma verzamelde omwille van de antistoffen tegen het coronavirus, waarbij men homo, biseksuele mannen en msm uitsluit.

Transgender mannen zijn uitgesloten omdat ze geboren werden als vrouw. En in de zoektocht naar plasma in de strijd tegen het coronavirus mogen vrouwen geen plasma doneren vanwege ongewenste immuunreacties, en omdat bij een mogelijke zwangerschap vrouwen antistoffen aanmaken die bij de ontvanger van hun plasma de longen kan aantasten. Transgenders zijn trouwens zowel voor het geven van bloed als het geven van plasma altijd uitgesloten, en dit ondanks het feit dat er geen duidelijke bewijzen zijn dat het honderd procent onveilig zou zijn. Ook in andere landen mogen transgenders geen bloed of plasma doneren.

In 2019 oordeelde het Belgische Grondwettelijk Hof dat de uitsluiting van homo mannen die plasma willen geven ongrondwettelijk is. Het Hof gaf de wetgevers twee jaar tijd om de ongrondwettigheid te herstellen. Op heden zijn onze politici niet bezig geweest met deze uitspraak en blijft het afwachten wat men gaat doen. Toch zal er mogelijk nog steeds sprake zijn van discriminatie omdat het Hof ook oordeelde, dat het enkel gaat over vers ingevroren bloedplasma dat meteen aan patiënten wordt toegediend, en waarbij het niet gaat om plasma dat voor andere zaken gebruikt wordt zoals bijvoorbeeld het maken van medicijnen.

Bloed geven
Wat betreft het geven van bloed door mannen die seks hebben met mannen, is er nog steeds een verplichte wachttijd van twaalf maanden, in die periode mag men dan als man geen seks hebben met een man, ook niet wanneer hij een monogame langdurige relatie heeft. De meeste landen die bloeddonaties door homo, biseksuele mannen en msm toe staan hanteren een wachttijd van twaalf maanden, in deze periode mag men geen seks hebben. Deze landen zijn: België - Brazilië - Duitsland - Finland - Hong Kong - Ierland - Israël - Japan - Nieuw Zeeland - Zweden en Zwitserland. Er zijn ook landen waarbij de wachttijd (geen seks) drie maanden is, deze landen zijn: Australië - Canada - Engeland - Noord-Ierland - de Verenigde Staten en Wales. En er zijn landen met een wachttijd (geen seks) van vier maanden, deze landen zijn: Nederland, Frankrijk en Denemarken. Tot slot zijn er ook landen zonder voorwaarden, deze landen zijn: Argentinië - Hongarije - Italië - Mexico - Portugal - Thailand - Uruguay - Spanje en Zuid-Afrika.

Ter info: msm staat voor mannen die seks hebben met mannen. Deze mannen identificeren zichzelf niet als homo of biseksueel. Sommige mannen hebben eens sporadisch seks met een mannen, anderen vanuit seks werk.
LEES OOK
PRESENTATOR ANDY COHEN MAG GEEN PLASMA DONEREN OMDAT HIJ HOMO IS
NEDERLANDSE BLOEDBANK SLUIT HOMO'S UIT BIJ ONDERZOEK NAAR CORONAVIRUS
GEEN TOENAME HIV INFECTIES NA OPHEF BLOED GEEF VERBOD VOOR HOMO BI MANNEN EN MSM

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 20 October, 2020 en 3769 keer gelezen.