Met Zuid Australie na 17 jaar eindelijk vreselijke gay panic defence wet afgeschaft in heel het land.Zuid Australië is van plan om de vreselijke 'gay panic defence wet' af te schaffen. Indien dit gebeurd is de wet in geheel Australië verboden, andere staten gingen Zuid Australië eerder al voor.

Hoewel al heel wat landen de wet hebben afgeschaft zijn er vandaag de dag toch nog tal van landen met deze wet. Wat betreft Zuid Australië zal de wet in november worden besproken in het parlement van het grondgebied.

Wat is de gay panic defence wet. Deze wet stelt dat een dader of daders van haatmisdaden tegen holebi's en transgenders, inclusief moordenaars, kunnen en mogen stellen dat ze in 'paniek' raakten door de seksuele geaardheid of genderidentiteit van een slachtoffer, en dat ze daarom overgingen tot de haatmisdaad of zelfs moord. Wanneer een dader deze wet inroept en indien goedgekeurd bekomt men een lagere straf, en in sommige gevallen worden daders zelfs vrijgesproken.

Ondertussen is er wereldwijd aangetoond dat de gay panic defence wet onzin is. Onder andere omdat men niet kan aantonen dat er een verband is tussen een stijgend stress level, bijvoorbeeld na het zien van twee kussende mannen, en het overgaan tot agressieve daden.

De Australische staat Tasmanië was in 2003 de eerste die de wet afschafte. In 2004 volgde het Australisch Hoofdstedelijk Territorium, in 2005 volgde de staat Victoria. In 2006 schafte het noordelijk Territorium de wet af. In 2008 volgde West Australië. Pas in 2014 volgde Nieuw Zuid-Wales en in 2017 Queensland. Indien nu ook Zuid Australië de wet afschaft heeft het zeventien jaar geduurd eer de wet afgeschaft werd in het hele land.

In de Verenigde Staten is de wet nog in ruim veertig staten van kracht, al komen er de laatste jaren, helaas zeer langzaam, meer staten bij die de wet afschaffen. Wereldwijd zouden er nog meer dan 40 landen zijn met een gay panic defence wet.

LEES OOK
TIENDE AMERIKAANSE STAAT DIE GAY PANIC DEFENCE WET AFSCHAFT

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 19 October, 2020 en 3371 keer gelezen.Reageer op dit bericht: