Aanrakingen: soms levensgevaarlijk, maar altijd van levensbelang (voorstellingen vanaf 21 oktober tot 2021).
Aanrakingen: soms levensgevaarlijk, maar altijd van levensbelang. In Tender Men nieuwe dansvoorstelling, over een wereld waarin mannelijkheid, aanraking en de ambiguïteit ervan centraal staan, gaat weldra in premiere.

Een dansvoorstelling maken over mannen en aanraking in een periode waarin aanraking levensgevaarlijk kan zijn. Dat was de uitdaging waar choreograaf Koen De Preter voor stond, toen het coronavirus covid-19 de wereld lamlegde. Daarnaast heeft ook MeToo ervoor gezorgd dat we meer zijn gaan nadenken over aanraking en de gevolgen ervan. Met een paar maanden vertraging gaat Tender Men op 20 oktober in première. Met Tender Men wil de choreograaf verwarren, prikkelen, en ontroeren.

MeToo en covid-19 hebben ervoor gezorgd dat we meer en anders zijn gaan nadenken over aanraking. Hoe zit het met mannen en aanraking? De samenleving leert cisgender (niet transgender) heteroseksuele mannen dat ze elkaar best niet aanraken, willen ze niet gezien worden als homoseksueel. Maar tegelijkertijd heeft de samenleving hen ook geleerd dat ze het recht hebben om vrouwen zomaar aan te raken. Het hoeft niet te verwonderen dat deze cocktail potentieel gevaarlijk is voor iedereen.

Koen De Preter is choreograaf en performer. Hij experimenteerde eerder al met vormen en publieken in zijn voorstellingen Solo Night en Dancing. Na intiemer werk waagt hij zich met Tender Men aan een grotere dansvoorstelling met een internationale cast. Hij creëert in zijn nieuwe dansvoorstelling een wereld waarin mannelijkheid, aanraking en de ambiguïteit ervan centraal staan. Op scène een internationale cast: vier mannen, elk met hun eigen dansachtergrond (b-boy, hedendaags, klassiek, experimenteel). Elk met hun eigen ideeën over aanraking en mannelijkheid. Maar net hun eigenheid vormt de basis voor de voorstelling.

Koen De Preter maakte tijdens de repetities graag tijd voor een gesprek met KifKif (Interculturele organisatie die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. Hier onder enkele korte passages uit een lang interview:

Waarom ben je aan deze voorstelling begonnen?
"Ik wilde oorspronkelijk een liefdesduet maken tussen twee mannen. Gaandeweg is dat idee getransformeerd. Toen werd het een idee over mannen in het algemeen, en overal over hoe we kijken naar aanrakingen tussen mannen. Er zit immers veel ambiguïteit in mannen die elkaar aanraken. Een bijkomende reden is dat ik niet hand in hand kan lopen met mijn vriend zonder dat we reacties krijgen. Dus groeide die vraag: hoe kijken we daar eigenlijk naar? En waarom lokt dit ongewild reacties uit? "

Wat voor opmerkingen krijgen jullie?
Goh, we worden vaak uitgelachen. Soms zijn er ook positieve reacties. Maar we worden altijd wel opgemerkt, we vallen altijd op en mensen voelen zich dan geroepen om daarop te reageren. Op een bepaald moment ga je daardoor zelfcensuur toepassen. Je gaat je gedrag ‘corrigeren’. Dus wij lopen nu nauwelijks nog hand in hand. Er is zeker nog homofobie in de maatschappij. Politiek gezien is alles zogezegd fantastisch in België, maar toch worden we ergens gedwongen om ons gedrag aan te passen.

Vind je dat aanrakingen of fysiek zijn veel gelinkt wordt vrouwelijkheid of aan vrouwen?
"Nee, dat niet meteen. Maar ik denk wel dat mannen aanrakingen tussen elkaar uit de weg gaan, uit angst om als homoseksueel bestempeld te worden. In het Westen wordt aanraking ook vaak geseksualiseerd, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik vind het belangrijk dat MeToo veel bewustwording heeft meegebracht, maar misschien heeft het ook een angst gecreëerd. "

Verval je soms zelf in genderspecifiek gedrag, of betrap je je er soms op dat je op een stereotype manier naar mensen hun gedrag kijkt?
"Nee, maar als homoman vind ik het veel makkelijker om een vrouw aan te raken dan een man. Omdat ik bang ben dat die mannen dat fout zouden kunnen interpreteren. En met die dubbelzinnigheid wil ik in de voorstelling rond werken. Bij voetballers is het bijvoorbeeld heel normaal dat ze elkaar fysiek aanraken, schouderklopjes geven, knuffelen en zelfs kussen bij overwinningen. Maar in een andere context zou dat helemaal niet kunnen. Er gelden verschillende moralen voor. "

Het hele interview lezen ==> KLIK HIER

Info, tickets
Tender Men, een dansvoorstelling van Koen De Preter, met Souleymane Sanogo, Johhan Rosenberg, Benoît Nieto Duran en Po-Nien Wang.
(Er zijn een veertiental voorstellingen tussen 21 oktober 2020 en 25 april 2012, met voorstellingen in: Aalst - Berchem (Anwerp) - Brugge - Geel - Genk - Hasselt - Koksijde - Leuven - Turnhout en Wetteren, en ook in de volgende Nederlandse plaatsen: Rotterdam - Tilburg en Utrecht)
- Info => Klik hier
Tickets bestellen => Klik hier

Bron: kifkif - holebi info - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 14 October, 2020 en 3184 keer gelezen.