Naakfoto's van Bekende Vlamingen werden eerst gelekt via homo datingapp.
De naaktfoto's van BV’s Stan Van Samang, Sean Dhondt en Peter Van de Veire werden gelekt via de homo datingapp Grindr. De dader, een 27-jarige Kempenaar, en een 22-jarige jongeman uit Gent die zich voordeed als 'Eveline' riskeren ondertussen een celstraf van vijf jaar.

De eerste naakt foto's van de drie BV's werden dus gedeeld via de homo datingapp Grindr. Toch is dit niet representatief voor de homo gemeenschap zeggen tal van bekende en minder bekende homo's. Sven Pichal, radiomaker en voormalig voorzitter van het Antwerpse Roze Huis zegt: "Deze beelden konden via elk platform verspreid worden. Ik ken de app al langer, en er worden inderdaad soms pikante foto's gedeeld, maar het is zeker niet zo dat de homogemeenschap sneller foto's zou delen die niet bedoeld zijn om publiek te maken," waarna hij ook nog zegt:

“Het is een fout cliché dat homo’s meer roddelen of daar veel opener in zijn. Integendeel soms. Op Grindr kom je wel eens iemand tegen die al in een relatie zit, dat is dan vaak in onderling overleg met de partner. Ik heb het gevoel dat die zaken net heel discreet kunnen verlopen. Die beelden van de BV’s zijn trouwens vooral via Whatsapp verspreid uiteindelijk. Dat kan via elk onlineplatform gebeuren en het is aan ons om daar niet lacherig over te doen en die beelden niet verder te delen.”

Ook theatermaker en openlijk homo Jaouad Alloul is het daar mee eens, en zegt dat Grindr niet representatief is voor de hele holebi en transgender gemeenschap. "Het is een app die vooral gefocust is op samen in bed belanden of spannende gesprekken hebben die zeker niet door iedereen binnen de gemeenschap gebruikt wordt. Net zoals Tinder ook niet iets is voor alle hetero’s. Het is jammer dat de beelden via die app verspreid werden, maar dat zegt niets over de gebruikers van die app. Ik krijg soms ook ongevraagd dickpics via Instagram. Zoiets kun je in deze tijd moeilijk tegenhouden, we kunnen alleen maar slim zijn en zulke beelden niet herkenbaar maken," waarna hij vervolgt:

Want een beeld is snel opgeslagen en gedeeld. “Grindr heeft een gratis versie en een betalende versie met meer mogelijkheden. Pas in die betalende versie kun je het opslaan van jouw foto’s door anderen uitschakelen. Een foto is dus vlug verspreid. In Marokko was er zelfs iemand die mensen aanmoedigde om een fake profiel te maken op Grindr om zo mensen te uiten. We moeten deze tijden online altijd opletten, maar er is op zich niets mis met een foto of video sturen in een opgewonden en erotische bui. Dat de handelingen in die video’s of foto’s van de bekende Vlamingen nu als homoseksuele handelingen worden bekeken vind ik niet correct. We bekijken het dat te puriteins. Een heteroman kan op dezelfde manier genot beleven als een homo.”

Bart Abbeel, organisator van de Antwerpse Pride zegt: “Het probleem van valse profielen is een breed probleem en dat kun je niet toeschrijven aan een bepaalde gemeenschap of doelgroep. Dat gebeurt overal. Hier is iemands seksualiteit uitgebuit door iemand met een homo-erotische achtergrond, maar we mogen absoluut geen bepaalde app of seksualiteit viseren. De verspreiders moeten hiervoor gestraft worden”

Ondertussen zeggen de mannen die ondertussen opgepakt zijn en de beelden verspreidde dat ze geen kwade bedoelingen hadden. De Gentenaar zou verklaard hebben dat hij het deed “voor de kick” en dat “hij graag beelden van blote mannen verzamelt”. Er is geen sprake van dat de twee de BV’s gechanteerd zouden hebben of geld voor de beelden gevraagd zouden hebben. De politie raakte het duo op het spoor omdat de man uit de Kempen onzorgvuldig zou zijn geweest. Hij liet ergens een IP-adres rondslingeren waardoor de speurders hem aan de beelden konden linken. De man werd ondervraagd en praatte meteen zijn Gentse kompaan aan de galg. Beiden hebben bekentenissen afgelegd.

Bron: gva.be - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 08 October, 2020 en 4751 keer gelezen.