Voor Senne, die weldra mee doet aan de Slimste Mens ter Wereld, is nieuwe vicepremier een voorbeeld.
Eerder kon je bij holebi info lezen dat ons land voor het eerst een transgender vicepremier heeft. Dat zorgde in ons kleine Belgen landje gelukkig niet voor opschudding, maar het geeft transgenders wel hoop.

Vrijdag ze kersvers vicepremier en minister Petra De Sutter in het Canvas programma 'De Afspraak' dat het (transgender zijn) 'niet iets is wat haar op dit moment bepaalt of waar ze om bekend wil staan, maar omdat andere zich erin herkennen, praat ze er wel openlijk over, zoals in haar boek. Een van de vele redenen waarom Senne Misplon, vormingsgever en een van de woordvoerders van de holebi & transgender jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero, in De Sutter een rolmodel ziet.

"Ze weigert gereduceerd te worden tot haar genderidentiteit. "Die representatie is heel belangrijk. Ja, ze is trans, maar ze is nog veel meer. Ik kijk op naar hoe zij op de barricades stond op Europees vlak en nu hopelijk ook op federaal niveau." Senne vertelde over zijn eigen transgender zijn in de VRT-serie M/V/X en neemt dit jaar deel aan het Tv-programma 'De Slimste Mens ter Wereld'.

Senne geeft regelmatig vormingen en vertelt daarbij steeds dat hij trans is. "Ten eerste omdat het een belangrijk deel van mijn identiteit is en omdat ik er trots op ben. Ten tweede ook omdat ik achttien jaar opgevoed ben als vrouw, en nu zie hoe anders de privileges voor (blanke) mannen zijn." Dat betekent niet per se dat hij zichzelf op café aan iedereen voorstelt als trans man, voegt hij toe. ‘Vaak gebeurt dat tussen pot en pint.

‘Eigenlijk is Petra De Sutter het eerste trans rolmodel dat ik heb’, zegt Senne. De voorbije jaren deden onder meer journaliste Bo Van Spilbeeck en zanger Sam Bettens hun coming-out, maar in die berichtgeving stond de transitie bijna altijd centraal. ‘Dat was het enige wat mij met hen verbond’, zegt Misplon. ‘Terwijl het verhaal van De Sutter me toont: dit kan ook het leven zijn als trans persoon.’ Haar activisme en professionele ervaringen zorgen voor veel meer herkenbaarheid, vindt Misplon.

Het evenwicht tussen zichtbaarheid en mediagekte is fragiel. ‘Het is hinken op twee benen: iemands genderidentiteit zou geen issue mogen zijn, maar anderen zijn dan weer heel trots en hebben die rolmodellen nodig’, zegt Yves Aerts, woordvoerder van de holebi en transgender federatie en koepel van organisaties. "Met De Sutter heeft de transgender gemeenschap een rolmodel die nu ook als eerste in Europa zo'n hoge politieke functie uitoefent. Eigenlijk is het bijna wereldnieuws." En dat klopt wel deels, want tal van buitenlandse media brachten het verhaal over een eerste transvrouw als vice premier in de Belgische politiek.

Het blijft zeker belangrijk om die diversiteit te benoemen, vindt Aerts. ‘Anders lijkt het iets slechts en iets taboe, iets wat je carrière kan beschadigen. Zolang holebi en trans personen zich moeten verbergen wordt het moeilijk om te laten zien dat wij bestaan in alle vormen, kleuren, geuren en formaten, zoals iedereen. Dat kan pas als je die diversiteit hebt en voorbij het stereotiepe beeld gaat.’
Extra info:
In 2011 werd de Poolse Anna Grodzka de eerste transvrouw die een zitje won in het Poolse parlement. Ze was toen het vierde openlijke transgender lid van een nationaal parlement wereldwijd, na Georgina Beyer uit Nieuw-Zeeland (1999 - 2005) en de Italiaanse Vladimir Luxuria (2006 - 2008), en de Britse Nikki Sinclaire (2009 - 2015).
Link
- Nuttige links voor Belgische transgenders ==> Klik hier
Lees ook
BELGIE HEEFT EEN EERSTE TRANSGENDER VICE PREMIER + info over haar boek
VROUW VAN SAM BETTENS WAS TRANSGENDER ONDERWERP EVEN BEU
BELGIE AAN TOP TRANSGENDER ZORG, MAAR MEER DAN 600 MENSEN OP WACHTLIJST (februari 2020)

Bron: destandaard.be & holebi info - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 04 October, 2020 en 4856 keer gelezen.