Poging van VS om holebi's & transgenders uit mensenrechtenwet te verwijderen baart de VN zorgen.De poging van de VS om mensenrechten te herschrijven, én daarbij nadrukkelijk holebi's en transgenders weg te laten, baart de Verenigde Naties grote zorgen, nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken steun probeert te krijgen bij de VN voor zijn visie op mensenrechten die holebi's en transgenders weg laat.

Mike Pompeo (foto), republikeins Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken wil steun voor zijn visie op mensenrechten die holebi's en transgenders schrapt. Europese bondgenoten zijn (ook) bezorgd over zijn pogingen om religieuze vrijheid en eigendomsrechten boven de moderne mensenrechtenwetgeving te stellen. Dit alles en meer blijkt uit een exclusief rapport verschenen in de New York Times, waarbij de krant sprak met enkele VN-diplomaten die bekend zijn met de situatie op voorwaarde van anonimiteit.

Pompeo's Commissie voor Unalienable Rights (onvervreemdbare rechten) rapport is vanaf het begin controversieel geweest. Deskundigen zagen meteen dat het een poging was om de bescherming voor vrouwen en holebi's en transgenders uit te hollen of te verwijderen. Vanaf het begin was het bedoeld om rechten opnieuw te bekijken op basis van ‘natuurwet’. Conservatieven gebruiken deze ‘door God gegeven’ basis van rechten vaak als een pseudo-intellectuele rechtvaardiging om zich te verzetten tegen holebi en transgender rechten. Om ervoor te zorgen dat deze visie uit de recensie van het State Department kwam, stapelde Pompeo het op met homofoben en transfoben. Het conceptrapport kwam in juli uit en werd in augustus definitief.

Vertegenwoordigers van het State Department namen contact op met bondgenoten, waaronder Groot-Brittannië en leden van de Europese Unie om de visie van Pompeo te promoten. Diplomaten zeggen echter dat de Europeanen zeer sceptisch zijn. Ze zijn het er niet mee eens dat mensenrechten op religie gebaseerd moeten zijn. Evenmin delen ze de mening van Pompeo dat er te veel mensenrechten zijn.

Ondertussen probeerden vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuwe tactiek. Ze vroegen VN-leden om hun toewijding aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te bevestigen. Dat is het mensenrechtendocument dat de Verenigde Naties in 1948 hebben aangenomen. Maar ook de diplomaten blijven bezorgd over dat idee. Ze zien het als een poging voor de VS om terug in de tijd te gaan, waarbij ze de rechten negeren die vrouwen, gehandicapten en holebi's en transgenders hebben verworven.

Pompeo's Commissie voor Unalienable Rights (onvervreemdbare rechten) rapport voerde aan dat het noodzakelijk was om bepaalde rechten boven andere te stellen. Het beweerde: ‘Er is een goede reden om ons zorgen te maken dat de wonderbaarlijke uitbreiding van de mensenrechten de aanspraken op mensenrechten eerder heeft verzwakt dan versterkt en de meest benadeelden kwetsbaarder heeft gemaakt. Meer rechten leveren niet altijd meer gerechtigheid op. Door elke waardige politieke voorkeur om te zetten in een claim op mensenrechten, wordt onvermijdelijk het gezag van mensenrechten verwaterd.

In het bijzonder stelt het rapport voor dat ‘nieuwe rechten’ consistent moeten zijn met ‘constitutionele principes en morele, politieke en juridische tradities’. Dit zijn allemaal pseudo-intellectuele argumenten die homofoben en transfoben vaak gebruiken om holebi's en transgenders hun mensenrechten te ontzeggen. Het rapport beweert de ‘universaliteit’ van mensenrechten te accepteren. Desondanks geeft het herhaaldelijk aan dat sommige mensenrechten niet zo belangrijk zijn. Er staat bijvoorbeeld letterlijk: ‘beslissingen over de prioriteit van rechten zijn niet alleen onontkoombaar, maar ook wenselijk. In veel gevallen hebben bepaalde rechten een noodzakelijke logische voorrang." Daarbij wordt specifiek het homohuwelijk als voorbeeld van een sociale en politieke controverse genoemd, het rapport zegt bovendien niet duidelijk of het een mensenrechtenkwestie is.

Deskundigen zeggen dat als Pompeo wegkomt met het aanvallen en kiezen van mensenrechten, andere landen kunnen volgen. Zo zou het volgens hen China in staat kunnen stellen om zijn vervolging van bijvoorbeeld religieuze minderheden te verontschuldigen.

LEES OOK
UNIEK VOOR HET EERST WET AANGENOMEN ZONDER TEGEN STEMMEN DIE OOK HOLEBI'S & TRANSGENDERS NOEMT IN DE VS
TRUMP LANCEERDE LIJST VAN ANTI HOLEBI EN TRANS KANDIDAAT LEDEN VOOR HET HOOGSTE HOF
TRUMP NOEMDE ZICHZELF OPNIEUW DE MEEST PRO HOLEBI EN PRO TRANSGENDER PRESIDENT
CONSERVATIEVEN WILLEN DAT TRUMP TRANSGENDERS AANVALT OM HEM TE DOEN WINNEN
BIJNA HELFT VS KLAAGT TRUMP AAN OM ANTI TRANSGENDER EN ANTI HOLEBI WETTEN / MAATREGELEN

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - oktober 2020.

Dit bericht is gepost op 02 October, 2020 en 3730 keer gelezen.Reageer op dit bericht: