Transgenders anno 2020 nog steeds gecriminaliseerd in 13 lidstaten van de Verenigde Naties.Anno 2020 worden transgenders nog steeds gecriminaliseerd in 13 lidstaten van de Verenigde Naties. Dat blijkt uit een rapport dat woensdag werd gepubliceerd. Het rapport waarschuwt: "In elke regio van de wereld waar we de wettelijke genderherkenning hebben gedocumenteerd, hebben zich regressies voorgedaan."

De auteurs van het rapport reflecteerden op de lappendeken van vooruitgang die de wereld heeft gezien als het gaat om transrechten. In landen gaande van Hongarije tot zelfs Groot-Brittannië ziet men de rechten van transgenders afnemen, in landen als België en Frankrijk zijn dan weer positieve sprongen gemaakt. In de afgelopen twee jaar werden ook bijzondere positieve sprongen gemaakt voor niet binaire personen, aldus het rapport.

Terwijl de volgende lidstaten van de Verenigde Naties transgenders blijven criminaliseren, namenlijk: Brunei, Gambia, Indonesië, Jordanië, Koeweit, Libanon, Malawi, Maleisië, Nigeria, Oman, Zuid-Soedan, Tonga en de Verenigde Arabische Emiraten, wijst men op het feit dat de criminalisering van transgenders ook vaak gebeurd door 'schijnbaar onschadelijke wetten', zoals die met betrekking tot openbare ruimtes, of van wetten die gaan over 'rondhangen' tot 'openbare overlast', waarmee het beleid of de wet transgenders probeert te controleren en te beperken in hun doen en laten, wat volgens het rapport even schadelijk is als daadwerkelijke criminalisering.

In het rapport staat ook: "Sommige van de beste landen als het gaat om wettelijke genderherkenning zijn gevestigd in het zuiden van de wereld, zoals Argentinië, waarbij het land zelfidentificatie voor transgenders introduceerde door de gendermarkeringen op officiële documenten in 2012 te veranderen. Self-ID, zo constateerden onderzoekers, is in veel landen een beknopt slagveld geworden en fungeert als een bittere proxy voor een 'debat' over het bestaan van transgenders. Sinds 2018, zo benadrukten ze, worden transgender rechten "gekenmerkt door onzekerheid, terugslag en aanvallen".

Het rapport concludeert ook dat ""Genderideologie, in de vorm van conservatieve positionering rond de onveranderlijkheid van 'biologische' gender, de opkomst [van] trans-uitsluitende radicale feministen en rechtse politici die holebi en transgender rechten tegenover nationale identiteiten stellen, hebben allemaal schadelijke gevolgen gehad voor de holebi en transgender gemeenschappen."

Het is een moeilijke tijd voor transgemeenschappen wereldwijd", zegt Jabu Pereira, voorzitter van de ILGA World Trans Steering Committee, in het Trans Legal Mapping Report, waarin genderwetgeving in de 143 VN-lidstaten en 19 andere rechtsgebieden werd beoordeeld. Wie dit wil lezen => Klik hier (In pdf format Engels).

LEES OOK
OOK RUSLAND KOMT MET ANTI TRANSGENDER WET, DIE OOK SOMMIGE HOLEBI'S TREFT
ROEMENIE VOERT OOK ANTI TRANSGENDER WET IN
HONGARIJE VOERDE ONDANKS PROTEST ANTI TRANSGENDER WET IN
EINDELIJK EEN LAND DAT OPKOMT VOOR TRANSGENDERS IN PLAATS VAN TE KOMEN MET ANTI WET
AL 26 AMERIKAANSE TRANSGENDERS VERMOORD DIT JAAR
HONDERDEN GROTE BEDRIJVEN KOMEN OP VOOR BRITSE TRANSGENDERS
TRANSGENDERS DUBBEL ZO VAAK SLACHTOFFER HAATMISDADEN IN ENGELAND EN WALES
EUROPEES HOF OORDEELDE OVER HONGARIJE EN TRANSGENDERS

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - september 2020.

Dit bericht is gepost op 01 October, 2020 en 1632 keer gelezen.Reageer op dit bericht: