Ook in deze West-Vlaamse gemeente komt er een regenboogzebrapad.Binnenkort komt er ook een regenboogzebrapad in Torhout (West-Vlaanderen), meteen ook het achtste regenboogzebrapad in de provincie West-Vlaanderen. Het gemeentebestuur zal het regenboogzebrapad aanleggen aan het Torhoutse station, een teken van de holebi in transgender vriendelijkheid van de gemeente. (De regenboog staat symbool voor holebi+ en transgender+ personen en gemeenschappen wereldwijd).

Sien Lagae (Groen) bracht het punt ter sprake, al bleek het College van Burgemeester en Schepenen al begin juli beslist te hebben om een regenboogzebrapad aan te leggen. "Verschillende steden hebben de voorbije maanden een regenboogzebrapad laten schilderen", aldus Sien. "Op die manier zetten ze letterlijk in de verf dat iedereen op hun grondgebied welkom is, ongeacht zijn of haar geaardheid. Door de regenboogkleuren in te vullen tussen de witte lijnen, blijft het een wettelijk zebrapad. Het is belangrijk om in de publieke ruimte een signaal te geven dat iedereen bij ons aanvaard wordt en dat geweld en onverdraagzaamheid niet kunnen. In een schoolstad als Torhout is het in het bijzonder belangrijk om aan de jongeren het signaal te geven dat onverdraagzaamheid niet kan."

SP.A schepen Paul Dieryckx zegt dat het plan kort voor de zomervakantie al werd goedgekeurd. Koen Sap (onafhankelijke) toonde zich geen voorstander van een regenboogzebrapad. "Ik ben uiteraard voorstander van sensibilisering rond het aanvaarden van ieders geaardheid", zei hij. "Maar een zebrapad zal daar naar mijn mening niet bij helpen. Zelfs sommige mensen binnen de holebigemeenschap bevestigen dat. Een zebrapad dient op de eerste plaats voor de verkeersveiligheid en niet voor andere zaken."

Eerder waren er nog locale politici die geen regenboogzebrapad willen. In de volgende plaatsen kwam er daardoor geen: Zandhoven (Antwerpen) en Beveren (Oost-Vlaanderen). Vanuit Beringen (Limburg) zei schepen Youssef El Ballata 'de problematiek van holebi's speelt hier niet'. En in Oostende (West-Vlaanderen) zei burgemeester Dedecker als reden waarom er geen regenboogzebrapad komt: 'seksualiteit hoort thuis in de privé sfeer'.

LIJSTJE VAN BELGISCHE GEMEENTEN & STEDEN WAAR EEN REGENBOOGZEBRAPAD LIGT of waar er een komt: (Update 29 Sept 2020):
Provincie Antwerpen: Antwerpen stad - Beerse - Berlaar - Boom - Lier - Mechelen - Rijkevorsel - Schelle - Turnhout - Westerlo.
Brussel: 6 regenboogzebrapaden rond de Sint-Jacobswijk (tussen de Zuidstraat en de Verversstraat).
Provincie Limburg: Hasselt.
Provincie Oost-Vlaanderen: Deinze - Denderleeuw - Eeklo - Gent - Sint-Niklaas.
Provincie Vlaams Brabant: Halle - Keerbergen - Leuven - Oudenburg.
Provincie West-Vlaanderen: Beernem - Brugge - De Haan - Koksijde - Kuurne - Lendelede - Torhout.

LEES OOK
ZESDE WEST VLAAMSE PLAATS KOMT MET TWEE REGENBOOGZEBRAPADEN
OOK KLEINE ANTWERPSE GEMEENTE HEEFT NU EEN REGENBOOGZEBRAPAD
WEST VLAAMSE REGENBOOGSCHOOL KRIJGT REGENBOOGZEBRAPAD
BRUGGE LEGDE TWEEDE REGENBOOGZEBRAPAD AAN OP EEN UNIEKE PLAATS
WEST-VLAAMSE GEMEENTE KREEG REGENBOOGZEBRAPAD DOOR 19-JARIGE


Bron: kw.be en holebi info - september 2020.

Dit bericht is gepost op 30 September, 2020 en 3280 keer gelezen.