Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).In Luik is vrijdag het lichaam gevonden van de vriend van een advocaat. Ondertussen zijn twee mannen opgepakt, de hoofddader ontkent de feiten. Men vermoedt een homofoob motief maar dat wordt nog door de politie onderzocht. Het slachtoffer zijn wens om te worden begraven in zijn geboorteland kan niet door gaan omdat Senegal weigert omdat hij homo is.

Vrijdag werd het levenloze lichaam van Mbaye Wade, gevonden in hun echtelijke woning door zijn vriend de Luikse advocaat Pascal Rodeyns. Het slachtoffer die bode was op de protocoldienst van de Provincie Luik vertoonde meerdere verwondingen ter hoogte van de nek. Wade werd door al zijn collega's unaniem gewaardeerd om zijn vriendelijkheid, beschikbaarheid en natuurlijke terughoudendheid. Zijn glimlacht zal voor altijd in de herinnering van zijn vrienden die hij in grote getale had blijven.

Ook nog vrijdag pakte de federale gerechtelijke politie twee verdachten op. Een van de twee noemt zichzelf een satanist en heeft nazi-sympathieën. Of de daders uit homohaat handelden, zoals wordt gefluisterd, wordt nog onderzocht. Intussen weigert Senegal, het geboorteland van Wade, hem daar te begraven omwille van zijn homoseksuele geaardheid. De twee daders zullen weldra voor de onderzoeksrechter worden geleid met het oog op hun aanhouding.

Na een onderzoek in de woning van Wade en Rodeyns bleek dat er geen inbraaksporen waren, maar er waren wel enkele spullen uit de woning verdwenen, men vermoedt dat het slachtoffer zijn latere moordenaars zelf binnen liet. De daders konden worden gevat door bewakingscamera’s in de buurt van de woning van Wade, daags voor de moord. Dat leidde snel tot resultaten, twee verdachten werden gearresteerd. Hoofverdachte is de 25-jarige Jérémy uit Ans.

Wade zal dus niet zoals hij dat zelf wenste worden begraven in zijn geboorteland. De communicatieverantwoordelijke van het islamorgaan op een Senegalese website schreef: "Een homoseksueel kan niet begraven worden in Touba of om op even welke islamitische begraafplaats, onze godsdienst laat dat niet toe." Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal men riskeert er vijf jaar celstraf en een geldboete.

Niet de eerste homofobe moord in België
Helaas is het, indien bevestigd in deze zaak, niet de eerste homofobe moord in ons landje. In 2012 werd Ihsane Jarfi, een 33-jarige Belg van Marokkaanse afkomst het eerste Belgische slachtoffer van een homofobe moord. In 2014 vond de politie in een Brussels hotel het levenloze lichaam van een jonge homo hij werd het tweede slachtoffer van een homofobe moord. En in 2017 viel een derde slachtoffer een 53-jarige homo man uit Luik. In elke van deze drie zaken werd homofobie als motief erkend en werden de daders gevat en veroordeeld met celstraffen. De daders van de moord op Ishane kregen levenslang en dertig jaar. De daders van de moord op de 53-jarige man kregen tot zeven jaar. Van het slachtoffer in Brussel is niet bekend hoeveel jaar de daders kregen.


Bron: nieuwsblad.be & holebi info september 2020.

Dit bericht is gepost op 27 September, 2020 en 5015 keer gelezen.