Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.In Amsterdam heeft een rechtbank geoordeeld dat de uitspraak 'Gay is not normal' (homo zijn is niet normaal) geen groepsbelediging is van homo mannen. De uitspraak kwam er in de zaak van Fabio en Daniel, die in het voorjaar in Amsterdam werden aangevallen en uitgescholden omdat ze hand in hand liepen.

De holebi en transgender+ federatie het COC wil na deze uitspraak dat minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) de regels aangescherpt. “Er is voor slachtoffers geen touw meer aan vast te knopen als rechters oordelen dat het geen groepsbelediging is om te roepen dat homo’s niet normaal zijn, of dat ‘kankerhomo’ dagelijks taalgebruik is”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Het is tijd dat minister Grapperhaus de regels aanscherpt en een duidelijke norm stelt.”

In het voorjaar werden Fabio en Daniel twee keer aangevallen in Amsterdam Oost. Ze werden daarbij ook uitgescholden voor 'kankerhomo'. Volgens het Hof is dit geen belediging. De dader krijgt daarom enkel een taakstraf en moet de slachtoffers 500 euro schadevergoeding betalen.

Volgens de rechter was er geen sprake van groepsbelediging (van homo's) omdat de dader niet het doel zou hebben gehad om de belediging openbaar te maken. En dat terwijl de scheldpartij op straat plaatsvond in aanwezigheid van tal van andere mensen. De beelden die Fabio met zijn telefoon van de scheldpartij maakte, waren later in heel Nederland te zien.

De advocaat van Fabio en Daniël wil dat het Openbaar Ministerie tegen de uitspraak in cassatie gaat en het COC sluit zich daarbij aan.

Verder blijkt het niet voor het eerst dat een Nederlandse rechter zo'n vreemde uitspraak doet. In 2018 oordeelde een rechter uit Dordrecht dat het schelden met 'kankerhomo' geen bewijs is voor discriminatie maar dat het 'dagelijks taalgebruik is'. Het COC zei toen: "Een schande, als uitschelden voor 'kankerhomo' geen bewijs meer is voor homofobie wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee?"

Recent bleek uit onderzoek dat de meeste Nederlandse rechters en officieren van justitie vinden dat schelden met woorden als ‘kankerhomo’ of ‘manwijf’ (scheldwoord voor lesbiennes) zelden een reden is voor strafverhoging wegens discriminatie. Het COC dringt daarom bij minister Grapperhaus aan op aanscherping van de regels. Die beloofde tijdens een bezoek aan het COC, waarbij hij ook met Fabio en Daniël sprak, om daarover in gesprek te gaan met het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak.

Het COC pleit samen met TNN (Transgender Netwerk Nederland), NNID (Nederlandse organisatie voor seksediversiteit) en organisaties van Marokkaanse, Turkse en Joodse Nederlanders, al lang voor meer maatregelen tegen discriminatie en geweld. De organisatie eist een actieplan van minister Grapperhaus en roept politieke partijen op om hier een prioriteit van te maken mij de Kamerverkiezingen van 2021.
LEES OOK
TWEE JONGE NEDERLANDSE HOMO'S AANGEVALLEN DOOR GROEPJE JONGEREN
DISCRIMINATIE VAN HOLEBI'S & TRANSGENDERS BLIJFT STIJGEN IN NEDERLAND
OPNIEUW JONGE HOMO AANGEVALLEN IN NEDERLANDSE ENSCHEDE
OPNIEUW HOMOFOBE AANVAL IN AMSTERDAM

Bron: coc.nl - september 2020.

Dit bericht is gepost op 26 September, 2020 en 4334 keer gelezen.Reageer op dit bericht: