23 september Bisexuality Visibility Day: met welke vooroordelen hebben biseksuelen te maken.



23 september is het naar jaarlijkse gewoonte Bisexuality Visibility Day, de dag waarop men aandacht vraagt voor biseksuelen en hun gelijke rechten. Biseksuelen zijn binnen de holebi gemeenschap een meerderheid, doch zijn ze overwegend onzichtbaar, hebben vaak te maken met vooroordelen en discriminatie zowel binnen de holebi als buiten de holebi gemeenschappen wereldwijd.

Uit tal van onderzoeken blijkt bovendien dat biseksuelen vaker in de kast blijven in vergelijk met homo's lesbiennes en transgender+ personen. Ook komen depressieve gevoelens en zelfmoorden en pogingen vaker voor onder biseksuelen dan onder homo's lesbiennes en transgender+ personen.

Onderzoek: Volgens een recent onderzoek van The Trevor Project overwoog bijna de helft van de biseksuele jongeren het afgelopen jaar serieus zelfmoord. Zesenzestig procent van de biseksuele jongeren gaf aan zich het afgelopen jaar twee of meer weken achter elkaar verdrietig of hopeloos te voelen, vergeleken met 27 procent van hun heteroseksuele leeftijdsgenoten en 49 procent van hun homoseksuele / lesbische leeftijdsgenoten. Bovendien meldde meer dan een op de drie biseksuele jongeren dat ze op school werden gepest, en een op de vijf biseksuele jongeren meldde dat ze gedwongen werden om geslachtsgemeenschap te hebben. Deze gevolgen voor intimidatie, aanranding en verkrachting zijn bijzonder ernstig voor biseksuele mensen in vergelijking met hun heteroseksuele, homoseksuele en lesbische leeftijdsgenoten. Deze statistieken onderstrepen de noodzaak om het begrip en de steun van het publiek voor biseksuele te vergroten. Ze herinneren ons er ook aan dat ongeacht welke woorden we gebruiken om een aantrekkingskracht op meer dan één gender te beschrijven, deze groep als geheel met grote obstakels en unieke uitdagingen te maken heeft.

Bifobie komt vaker voor binnen de holebi & transgender+ gemeenschap dan men denkt. Veel bi-mensen zijn daarbij onderhevig aan 'toevallige' bifobie en uitsluiting binnen de holebi & trans+ gemeenschap. Van opmerkingen als biseksuelen moeten kiezen tot ze moeten hun 'echte' geaardheid aanvaarden, biseksuelen voelen zich vaak buitengesloten binnen de holebi en trans+ gemeenschappen. Ze hebben bovendien vaak het gevoel dat ze enkel worden aanvaard wanneer ze een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, waarbij ze dan weer tegen vooroordelen botsen en het label homo of lesbisch opgekleefd krijgen, terwijl iemand die biseksueel is altijd biseksueel blijft ongeacht met wie men een relatie heeft. Ook binnen de hetero gemeenschap hebben biseksuelen te maken met vooroordelen. Recente onderzoeken tonen aan dat de meerderheid van de biseksuelen op het werk of op school angstvallig in de kast blijven.

Biseksuele vrouwen, wanneer vrouwen zich naast aangetrokken tot mannen ook aangetrokken voelen tot vrouwen wordt hen vaak verweten dat ze 'het doen' om op te vallen, of om te experimenteren, of het enkel doen om aandacht van mannen te krijgen. Biseksualiteit is voor veel vrouwen, net als voor mensen van andere geslachten, een geldige identiteit die niet wordt bepaald door iemands huidige partner of relaties. Gezien de hoge percentages geweld en aanranding van bi-vrouwen, is het buitengewoon belangrijk om bi-vrouwen te steunen en te beschermen.

Biseksuele mannen, worden vaak niet erkent vanwege het stigma dat voor mannen elke aantrekkingskracht op mensen buiten de vrouw wordt geïnterpreteerd en bestempeld als homo. Mannen die uit de kast komen als biseksueel worden ook vaak beschouwd als twijfelende homo's. De tijd is gekomen om ook biseksuele mannen te aanvaarden en steunen. Ook biseksuele mannen en jongens bestaan.

Vooroordeel: Biseksuelen zijn hebzuchtig en hun relaties zijn niet echt. Voor biseksuelen in monogame relaties zijn er vaak aannames dat een bi-persoon niet in staat is om toegewijd te blijven aan één partner. In werkelijkheid zijn biseksuelen die voor een monogame relatie gaan even betrouwbaar als alle andere mensen die gaan voor een monogame relatie. Niet monogame relaties komen voor onder alle soorten mensen met verschillende geaardheden en genderidentiteiten.

De Dag van de biseksualiteit (In het Engels "Celebrate Bisexuality Day", "Bisexual Pride Day" of "Bi Visibility Day") wordt dus gevierd op 23 september. Het is ook een dag waarop maatschappelijke aandacht wordt gevraagd voor biseksualiteit, de geschiedenis van biseksualiteit en de gemeenschap en cultuur van biseksuelen. De dag wordt gevierd door biseksuelen, hun naasten en aanhangers. De dag werd voor het eerst gevierd in 1999 tijdens een evenement van de International Lesbian and Gay Association in de Verenigde Staten en bedacht door drie mensenrechtenactivisten voor gelijke rechten van biseksuelen, Wendy Curry (Maine), Michael Page (Florida) en Gigi Raven Wilbur (Texas). Het idee om een dag specifiek voor biseksuelen te organiseren, naast de al bestaande evenementen rondom holebi en transgender+ thema's, is een reactie op de vooroordelen rondom biseksualiteit en de marginalisering van biseksuelen bij zowel heteroseksuelen als binnen de holebi & trans+ gemeenschap. Een van de oprichters gaf aan, dat de gemeenschap van biseksuelen veelal onzichtbaar is in de maatschappij doordat vaak uitsluitend gedacht wordt in het onderscheid tussen hetero, homo en lesbisch.

Andere dagen binnen de holebi en trans+ gemeenschappen wereldwijd
- 31 maart - Transgender Day of Visibility.
- 26 april - Lesbian Visibility Day.
- 17 mei - International Day Against Homophobia, Transphobia, and Biphobia.
- 24 mei - Pansexual and Panromantic Visibility Day.
- 14 juli - Non-Binary People's Day.
- 16 juli - International Drag Day.
- 26 oktober - Intersex Awareness Day.
- 20 november - Transgender Day of Remembrance (herdenking alle vermoorde transgenders)

LEES OOK
HOE DENKEN HOMO'S EN LESBIENNES OVER BISEKSUELEN - 2020
BISEKSUELEN HEBBEN VAKER LAST VAN GEZONDHEIDSPROBLEMEN - 2019
BISEKSUELEN BLIJVEN ALS GROOTSTE GROEP IN VLAANDEREN NOG STEEDS ONZICHTBAAR - 2019
MEERDERHEID BISEKSUELEN BLIJFT NOG STEEDS IN DE KAST - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - september 2020.

Dit bericht is gepost op 23 September, 2020 en 4763 keer gelezen.



Reageer op dit bericht: