Holebi en transgender kinderen zijn kinderen van God, aldus paus.Midden vorige week had Paus Franciscus (niet voor het eerst) een ontmoeting met 40 ouders van holebi en transgender+ kinderen. De meeting ging over de bezorgdheid van de ouders over de houding van de kerk ten opzichte van hun gezinnen.

De ouders, allen lid van de Italiaanse organisatie LGBT+ Catholic parents, vertelde paus Franciscus over het koude klimaat waarmee hun kinderen in de kerk werden geconfronteerd toen ze uit de holebi of transgender+ kast kwamen. Aan het einde van de bijeenkomst gaf de vice-president van de groep, Mara Grassi, paus Franciscus een kopie van een Fortunate Families door Mary Ellen Lopata, waarin de ervaringen van katholieke ouders van holebi en transgender kinderen worden beschreven.

De groep gaf paus Franciscus ook brieven die waren geschreven door ouders van holebi en transgender kinderen, waarin ze hun pijnlijke reizen naar acceptatie in het licht van anti holebi en transgender gevoel in hun kerk uitvoerden. In één brief vertelde een vrouw, geïdentificeerd als Anna B, aan paus Franciscus dat haar zoon wist dat zijn ouders alleen van hem zouden houden als hij zijn ware identiteit verbergt. Ze legde uit dat ze betrokken raakte bij een holebi en transgender christelijke groep in een poging de identiteit van haar zoon beter te begrijpen nadat hij als homo uit de kast kwam.

De ouders gaven de paus ook een regenboogkleurig T-shirt met de woorden: "In liefde is er geen angst". Grassi zei: "Hij keek en glimlachte." Ze noemde de bijeenkomst "een moment van diepe harmonie dat we niet zullen vergeten". Bij het sluiten van de bijeenkomst zei paus Franciscus tegen de verzamelde ouders: "Houd van je kinderen zoals ze zijn, want ze zijn kinderen van God."

Grassi zei ook nog na het evenement dat hun organisatie een dialoog wil creëren tussen holebi's en transgenders en de katholieke kerk. "Aan de hand van de titel van het boek dat we hem presenteerden, legde ik uit dat we ons gelukkig prijzen omdat we gedwongen zijn de manier waarop we altijd naar onze kinderen hebben gekeken te veranderen", zei ze. “Wat we nu hebben is een nieuwe blik waardoor we de schoonheid en liefde van God in hen hebben kunnen zien. We willen een brug slaan met de kerk zodat ook de kerk haar blik naar onze kinderen kan veranderen, hen niet langer uitsluit maar ze volledig verwelkomt. "

De bijeenkomst wordt geprezen als een belangrijk moment van verandering voor holebi en transgender leden van de katholieke kerk. De instelling heeft zich gedurende haar lange geschiedenis onwankelbaar verzet tegen de acceptatie van holebi's en transgenders. Er was echter enige hoop op verandering onder holebi's en transgenders toen Franciscus in 2013 werd aangesteld als opvolger van paus Benedictus XVI. Sindsdien heeft paus Franciscus een bewogen geschiedenis achter de rug met de holebi en transgender gemeenschap.

In 2013 haalde hij de wereldwijde krantenkoppen toen hij de katholieke kerk opriep om "barmhartigheid, niet veroordeling" te betonen aan homoseksuelen wat neerkomt op een sterke toonverschuiving ten opzichte van zijn voorgangers. En later zei hij 'wie ben ik om te oordelen' in een reactie op een vraag van een journalist hoe hij denkt over homoseksualiteit. Maar in 2019 vertelde hij een Spaanse krant dat ouders die tekenen van homoseksualiteit bij hun kinderen zien, 'een professional moeten raadplegen' een opmerking die door velen werd overwogen om conversietherapie te ondersteunen. Verder zei hij een keer, dat iemand best homo of lesbisch kan en mag zijn, maar dat hij of zij daar niets mee mag doen. En tot slot is hij nog steeds een tegenstander van transgenders en hun gelijke rechten. In 2015 vergeleek hij transgenders met een nucleaire oorlog en genetische manipulatie. In 2019 bracht het Vaticaan een document uit waarin hij beweerd dat "genderideologie" een "afstand van de natuur" is.

Velen stellen dat de dubbele agenda van de paus te maken heeft met het feit dat hij zelf de kerk wel een nieuwe koers wil laten varen, maar dat hij wordt tegen gehouden door een clubje van oude conservatieven die niet van koers willen veranderen. Een gemiste kans, te meer omdat blijkt dat gelovigen steeds verder weg staan van de kerkelijke standpunten over holebi's en transgender, en steeds ook vaker wat betreft andere standpunten.
LEES OOK
HOLEBI RELATIES IN KATHOLIEKE KERK EN VERSCHUIVING BLIK OP HOLEBI'S VANUIT DE KERK - 2020
NEDERLAND TELT AL 500 HOLEBI EN TRANSGENDER VRIENDELIJKE KERKEN - 2020
PAUS EN VATICAAN VALLEN OPNIEUW TRANSGENDERS AAN, EN NU OOK INTERSEKSE PERSONEN - 2019

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - september 2020

Dit bericht is gepost op 20 September, 2020 en 5556 keer gelezen.Reageer op dit bericht: