Grootste Amerikaanse politieke voorvechtster holebi transgender en vrouwen rechten overleden.Ruth Bader Ginsburg, de oudste rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is vrijdag omringd door haar familie op 87-jarige leeftijd overleden. Ze leed al een tijdje aan alvleesklierkanker. Dat meldt het gerecht in Washington. Haar overlijden biedt president Donald Trump de mogelijkheid opnieuw een conservatieve rechter te benoemen, wat slecht nieuws is voor holebi's (homo's, lesbiennes, biseksuelen) en transgender+ personen.

De populaire RBG studeerde als beste van haar klas af aan de Columbia School of Law, richtte het Women's Rights Project op aan de ACLU en pleitte voor het Hooggerechtshof voor vrouwenrechten en genderrechtvaardigheid, waardoor ze de weg vrijmaakte voor genderrechtvaardigheid en gelijkheid in de Amerikaanse justitie. Ginsburg werd benoemd tot lid van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District of Columbia Circuit, en werd in 1993 benoemd tot lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, en werd pas de tweede vrouw die zitting had in het Hooggerechtshof.

Pionier
Bader Ginsburg, bekend met haar initialen 'RBG' was een zeer groot voorvechtster van gelijke rechten voor holebi's transgenders en vrouwen rechten. Ze was sinds 1993 rechter bij de hoogste Amerikaanse rechtbank. Ginsburg ontpopte zich tot een van de meer progressieve rechters van het negenkoppige Hooggerechtshof, vanwege haar toenemend liberale standpunten. Zo was ze een fervent voorstander van het recht op abortus, tegen de doodstraf en voor het homohuwelijk waarbij ze in 2013, nog voor het homohuwelijk legaal was in de gehele VS, de eerste rechter van het Hooggerechtshof die een homohuwelijk afsloot.

Icoon
RBG groeide in de loop van haar carrière uit tot een icoon voor feministen, de holebi-gemeenschap en andere minderheden. Ze was onder progressieve Amerikanen zo populair, dat er zelfs RBG-merchandise verscheen: van tassen tot sleutelhangers. Haar decennialange werk heeft bijgedragen aan het creëren van veel van de fundamentele argumenten voor gendergelijkheid in de Verenigde Staten, en haar beslissingen vanaf de bank toonden haar inzet voor volledige holebi en transgender gelijkheid.

Pro holebi
Een van de vele pro holebi uitspraken waar ze zich bij aansloot, was Romer tegen Evans in 1996, dat in 2003 het anti-homo-amendement 2 van Colorado, Lawrence tegen Texas, schrapt, dat staatswetten schrapt die sodomie strafbaar stellen. Beide beslissingen waren vroege aanwijzingen dat de natie een andere richting op begon te gaan om te accepteren.

Ginsburg sloot zich ook aan bij uitspraken die het homohuwelijk bevorderden, waaronder Windsor tegen de Verenigde Staten in 2013, waarin de anti-homo-wet op de verdediging van het huwelijk werd opgeheven; Hollingsworth v. Perry in 2013, die de huwelijksgelijkheid in Californië herstelde na Proposition 8; en Obergefell v. Hodges, die het staatsverbod op het homohuwelijk afschafte en volledige huwelijksgelijkheid in het hele land uitbreidde.

Meer recentelijk sloot Ginsburg zich aan bij het besluit in Bostock v. Clayton County, waarin werd vastgesteld dat anti holebi en transgender discriminatie een vorm van seksediscriminatie is, dus illegaal onder Titel VII van de Civil Rights Act. De brede uitspraak biedt bescherming aan holebi's en transgenders overal waar er wetten zijn tegen discriminatie op grond van geslacht, inclusief werk, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.

Vrouwenrechten
In 1996 in de zaak VS tegen de staat Virginia schreef Ginsberg geschiedenis die de mening van de meerderheid die zou dienen als een mijlpaal voor de rechten van vrouwen en het toelatingsbeleid voor universiteiten. De zaak betwistte een beleid van het Virginia Military Institute dat vrouwen verbood om tot de instelling te worden toegelaten. Hoewel de staat Virginia zei dat het een apart onderwijsprogramma voor vrouwen zou creëren voor het militaire instituut, twijfelde Ginsberg aan de verdiensten ervan door te schrijven dat 'Vrouwen die op zoek zijn naar en geschikt zijn voor een VMI-kwaliteitsonderwijs, niets minder kunnen worden aangeboden, onder de verplichting van het Gemenebest om zich te veroorloven. ze echt gelijke bescherming moeten hebben."

En in 2016: In het geval van Whole Woman’s Health v.Hellerstedt hielp ze het besluit van het Hooggerechtshof de omstreden H.B.2-wet in Texas te schrappen die een aantal voorschriften oplegde aan abortusklinieken, schijnbaar bedoeld om vrouwen ervan te weerhouden de procedure te volgen, naast andere kritieken. Ginsberg zei destijds dat "het niet rationeel kan worden aangenomen dat H. B. 2 de gezondheid van vrouwen echt zou kunnen beschermen, en zeker dat de wet het hen simpelweg moeilijker zou maken om abortussen te krijgen."

Reacties op haar dood
Alphonso David, president van het Human Rights Warch, zei in een verklaring dat Ginsburg “een kracht ten goede was, een kracht om dit land dichter bij het nakomen van zijn belofte van gelijkheid voor iedereen te brengen. Haar decennialange werk hielp bij het creëren van veel van de fundamentele argumenten voor gendergelijkheid in de Verenigde Staten, en haar beslissingen vanaf de bank toonden haar toewijding aan volledige holebi én transgender gelijkheid. Ze was en blijft een inspiratie voor jonge mensen overal ter wereld, een icoon van de popcultuur als de notorious RBG en een reus in de strijd voor een rechtvaardiger land voor iedereen. We betuigen ons medeleven met haar familie en dierbaren."

Ex-president Barack Obama stuurde naast een reactie ook een foto met Ginsburg de wereld in via Twitter. "Ze heeft tot het laatste moment gestreden, ook tegen de kanker, altijd met een onwrikbaar vertrouwen in onze democratie en idealen." Obama vertelt in een uitgebreider statement de anekdote dat Ginsburg 60 jaar geleden solliciteerde voor de job als klerk bij het Hooggerechtshof. Ze werd geweigerd, omdat ze een vrouw is, "en dat ondanks klinkende aanbevelingsbrieven", schrijft Obama. "Als tweede vrouw ooit in het Hooggerechtshof heeft Ginsburg daarna bijna 30 jaar geleden gestreden voor gendergelijkheid."

Joe Biden, de presidentskandidaat voor de Democraten noemt Ginsburg "een Amerikaanse held" en "een meedogenloze stem in het nastreven van het hoogste Amerikaanse ideaal: een rechtvaardige rechtsspraak voor iedereen." Hillary Clinton tweet dat Ginsburg voor haar "de weg heeft vrijgemaakt voor zo veel andere vrouwen, ook voor mij."

Trump
De dood van Ruth Bader Ginsburg maakt voor Republikeins president Trump de weg vrij om opnieuw een anti holebi & transgender persoon in het Hoogste Hof te plaatsen. Eerder kon je bij holebi info daar al over lezen. Over 6 weken staan de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het programma. Het is niet zeker dat de benoemingsprocedure in die korte tijd kan afgewerkt worden. De Democraten zeggen dat het aan de nieuwe president is om een nieuwe opperrechter aan te duiden. "Het is aan de kiezers om een president te kiezen en aan de president om aan de Senaat een rechter voor te dragen", aldus presidentskandidaat Joe Biden.

Tzadik
Ginsburg was van joodse afkomst en is overleden op Rosh haShanah of het joodse nieuwjaar. Dat heeft volgens sommigen een speciale betekenis, want een jood die overlijdt op die dag wordt beschouwd als een "tzadik" of rechtgeaarde en als inspiratiebron voor anderen.
LEES OOK
TRUMP LANCEERDE LIJST VAN ANTI HOLEBI EN ANTI TRANSGENDER LEDEN VOOR HET HOOGSTE HOF
HOOGSTE HOF OORDEELDE IN VOORDEEL HOLEBI'S EN TRANSGENDERS - TRUMP BOOS

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - september 2020

Dit bericht is gepost op 19 September, 2020 en 3913 keer gelezen.Reageer op dit bericht: