Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.De kans is groot dat er straks een einde komt aan meer dan twintig jaar verbroedering tussen Ruiselede en Krasnik. De Poolse stad Krasnik is namelijk een van de steden die in de omstreden holebi en transgender vrije zones ligt. Wie een andere geaardheid heeft, wordt er geweerd. “Prehistorische praktijken”, aldus burgemeester De Roo (RKD). “Als dat zo blijft, dan is de verbroedering carrément voorbij.”

Als Ruislede (West-Vlaanderen) met de verbroedering stopt sluit men zich aan bij de steden en gemeenten: Boechout (Antwerpen) - Brugge (West-Vlaanderen) - Duffel (Antwerpen) - Evergem (Oost-Vlaanderen) - Gent (Oost-Vlaanderen) - Halle (Vlaams Brabant) en Leuven (Vlaams Brabant) en Puurs / Sint Amands (Antwerpen). Deze gemeenten en steden zegde of hun verbroedering al op met een Poolse gemeente of stad, of stuurde een brief waarin ze hun ongenoegen uiten aan de Poolse ambassade.

Anti holebi & transgender houding
Sinds juni telt Polen rond de honderd steden en gemeenten, vooral in het zuidoosten van het land, die zichzelf uitriepen als holebi en transgender vrije zone. Op deze plaatsen zijn holebi's en transgenders niet welkom. En daar hoort ook Krasnik bij, de stad heeft een verbroedering met Ruislede waar men alles behalve blij is met die anti holebi en anti transgender houding.

Erger sinds herverkiezing president
De anti holebi en transgender houding wordt opgezweept door president Andrzesj Duda. Sinds hij aan de macht is wordt de situatie van holebi's en transgenders alleen maar slechter in Polen. Hij werd opnieuw verkozen met een pleit voor 'traditionele gezinswaarden' en steunt openlijk de holebi & trangender vrije zones. Vorig jaar publiceerde een Poolse krant raamstickers die horecazaken en anderen konden ophangen op te tonen dat holebi's en transgenders niet welkom zijn.

West Vlaamse gemeente
In Ruislede ziet men de houding van hun zusterstad Krasnik met lede ogen aan. Sinds vorige week staat er in de West Vlaamse gemeente tussen de kerk en het gemeentehuis een regenboogbank. Daarmee profileert Ruiselede zich uitdrukkelijk als holebi en transgender vriendelijke gemeente. Burgemeester Greet De Roo zegt over de situatie in Polen: "Onbegrijpelijk dat een land met zoveel geschiedenis daar helemaal niets uit lijkt te hebben geleerd. Krasnik ligt in een dieprode holebi en transgender vrije zone en dat is zeer verontrustend. Het zijn prehistorische, barbaarse praktijken en met de gemeenteraad hebben we eerder al een motie opgesteld die dat veroordeelt. Die motie heb ik aan de Poolse ambassadeur doorgegeven, maar er is geen enkele reactie opgekomen. We hebben heel goede banden met een van de scholen in Krasnik. Als er niets verandert, dan is het gedaan met de verbroedering.”

Boodschap vanuit nieuw holebi & transgender fonds
Met die boodschap geeft het gemeentebestuur van Ruislede ook gevolg aan verschillende mails van bezorgde actiegroepen die binnenliepen over de kwestie. Een van die mails is afkomstig van het kersverse ‘Forbidden Colours’ fonds, het allereerste holebi en transgender fonds binnen de Koning Boudewijnstichting. De officiële lancering van het fonds staat gepland voor 15 oktober, maar nu al wordt actief geijverd voor gelijke rechten. “Een van onze eerste acties was het schrijven naar Ruiselede”, zegt Gabriël Goffoy van Forbidden Colours. “Dat Krasnik, een stad waar de holocaust duizenden slachtoffers heeft gemaakt, vandaag holebi’s en transgenders bant, kunnen wij niet toelaten. Daarom vragen we met aandrang om de banden met Krasnik te breken.”

Verbroedering / zusterstad op de helling
De jumelage (verbroedering) met Krasnik dateert al uit 1998. Sinds 2002 stuurt het gemeentebestuur een brief naar alle 15-,16- en 17-jarigen met de vraag of ze meewillen naar Polen. “Het ene jaar reizen de Ruiseleedse jongeren naar Krasnik, het jaar daarop komen de kinderen van de school in Krasnik naar hier, waarna er een jaartje pauze ingelast wordt. Telkens wordt rond de Bevrijding van Ruiselede door de Polen gewerkt door de jongeren. Dit jaar was het de beurt aan de Ruiseleedse jeugd om naar de Poolse gastgezinnen te gaan. Maar door de coronacrisis hebben we die trip afgezegd. Of de reis doorgegaan zou zijn zonder corona is een andere vraag. Door corona kregen we in zekere zin uitstel, maar als Polen holebi’s blijft discrimineren, dan komt er een einde aan de traditie.”

Of het nog goedkomt in Polen, valt af te wachten. “De Europese Commissie steunt de holebi en transgender gemeenschap in Polen, terwijl Duda slechts heel nipt de verkiezingen (zijn partij haalde 51 procent) won”, aldus nog Goffoy. “De oppositie zal dus hard zijn. Aan de andere kant is het ook zo dat de scheiding tussen kerk en staat in Polen veel vager is dan bij ons. Een verdere polarisering dreigt, maar we hopen uiteraard dat het goed afloopt voor de holebi en transgender gemeenschap in Polen. Daar gaan we voor vechten.”
LEES OOK
Antwerpse gemeente verzet zich tegen holebi & trans vrije zones in Polen
Stad Halle ook tegen holebi & trans vrije zones in Polen
Opnieuw Vlaamse gemeente die holebi & trans vrije zones in Polen afkeurt

Bron: hln.be en holebi info - september 2020.

Dit bericht is gepost op 19 September, 2020 en 4215 keer gelezen.