Eerste homo koppel dat pleegouders mag zijn is een feit in Kroatië.Een Kroatisch homo koppel is het eerste koppel van hetzelfde geslacht dat na een lange juridische strijd ouders mogen zijn van pleegkinderen. Een uniek gegeven in het katholieke land waar nog velen tegen gelijke rechten voor holebi's en transgenders zijn.

Kroatië, sinds 2013 lid van de Europese Unie, heeft de afgelopen jaren een geleidelijke liberalisering van holebi rechten gezien. Homo en lesbische koppels kunnen zich sinds 2014 registreren als levenspartner, een status die hen de meeste rechten geeft gelijk aan gehuwde heteroseksuele koppels.

In februari van dit jaar, oordeelde de hoogste rechtbank dat homo en lesbische koppels ook het recht hebben om pleegkinderen op te nemen. Een uitspraak die in het geding kwam nadat bleek dat ze niet was opgenomen in een wet uit 2018. Maar het maakte wel de weg vrij voor Ivo Segota en Mladen Kozich uit Zagreb om kinderen op te nemen uit de pleegzorg. Na een lange juridische strijd die ze al begonnen waren voor de uitspraak hebben ze eindelijk gewonnen.

Onze leden Ivo en Mladen zijn erg blij met de nieuwe leden van hun huishouden, zeI Daniel Martinovic, hoofd van Rainbow Families, een groep ouders van hetzelfde geslacht. Twee kinderen kwamen een paar weken geleden in hun huis, dit geeft ons de hoop dat de dingen in ons land nog kunnen veranderen, zei Martinovic die verder beloofde te vechten voor een "volledige huwelijks- en gezinsgelijkheid", met name het recht om kinderen te adopteren. Er is geen kind voor wie het beter zou zijn om te vechten, dan een kind dat zijn jeugd door brengt in een tehuis dan met de steun van volwassenen, waaronder twee mannen."

In Kroatië, waar de katholieke kerk enorm invloedrijk blijft, hebben religieuze groeperingen campagne gevoerd om de wetgeving inzake de toegang tot abortus en de bevordering en adoptie voor homo en lesbische koppels te beperken. Een opiniepeiling suggereerde dat bijna twee derde van de Kroaten nog steeds gekant is tegen koppels van hetzelfde geslacht die kinderen opvoeden. De belangrijkste reden die werd genoemd, was dat een kind zowel een "moeder als een vader" nodig had om op de juiste manier te worden opgevoed. Homo's en transgenders worden nog steeds bedreigd of worden ondergronds gedwongen in Kroatië en andere Balkanlanden.

Gelijke rechten wetten in Kroatië: sinds 2003 anti discriminatiewet op alle vlakken. Legaal partnerschap sinds 2014, en verder ook nog: recht op legaal aanpassen gender voor transgender+ personen, toegang tot IVF voor lesbiennes, adoptie recht enkel voor alleenstaande homo's en lesbiennes, gezamenlijk is nog steeds verboden. Het homohuwelijk is sinds 2013 grondwettelijk verboden. Ook nog verboden bloed geven als homo of biseksuele man.

LEES OOK
EERSTE HOMO KOPPEL KREEG KIND VIA LEGAAL DRAAGMOEDERSCHAP IN SCHOTLAND - 2020
LESBISCH KOPPEL SAMEN OP GEBOORTE ACTE ZOONTJE IN LAND MET WEINIG GELIJKE RECHTEN - 2020
HOMO KOPPEL ONVERWACHT MET VIJF WEKEN TUSSEN TWEE KEER PAPA - 2020
STEVE EN ROB ADOPTEERDEN ZES KINDEREN TEGELIJKERTIJD - 2010


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - September 2020

Dit bericht is gepost op 08 September, 2020 en 5121 keer gelezen.Reageer op dit bericht: