Online woordenboek past holebi & transgender+ woorden aan om hetero vooroordelen te elimineren.Dictionary.com voegt een hele reeks holebi & transgender+ woorden toe waaronder ‘Pride’ en ‘aseksueel’ om ‘heteroseksuele vooroordelen in taal te elimineren. De website van de vertaal gigant heeft zijn grootste update ooit uitgebracht, waarbij definities zijn herzien en 650 nieuwe woorden zijn toegevoegd met betrekking op holebi's, transgenders, ras, klimaat en geestelijke gezondheid.

Het woordenboek heeft de definities van veel holebi & transgender woorden herzien om “mensen op de eerste plaats” te zetten, inclusief het vervangen van het woord “homoseksueel” door de woorden 'gay' (homo) of 'gay man' (homo man) of 'gay woman' (lesbische vrouw). De makers van de site zeggen: 'we definiëren homo zijn nu bijvoorbeeld als‘ homoseksuele of lesbische seksuele geaardheid of gedrag ’in vergelijking met de achterhaalde term‘ homoseksualiteit ’. Deze wijzigingen hebben alleen betrekking op meer dan 50 aanpassingen, waarna men verder zegt:

De eerder gebruikte termen, 'homosexual' (homoseksueel) en 'homosexuality' (homoseksualiteit), zijn ontstaan als klinische taal, en woordenboeken hebben dergelijke taal historisch gezien als wetenschappelijk en onbevooroordeeld. Maar 'homosexual' 'homosexuality' worden nu geassocieerd met pathologie, psychische aandoeningen en criminaliteit, en impliceren zo dat 'gay' zijn wordt geassocieerd met ziek of verkeerd zijn." Als voorbeeld geeft men dat men nu 'gayness' omschrijft als 'gay' of 'lesbian sexual orientation or behavior, vergeleken met de achterhaalde uitdrukking van 'homosexuality'. Deze wijzigingen hebben alleen betrekking op meer dan 50 woorden.

Verder heeft het online woordenboek het woord 'Pride' met een hoofdletter 'P' geschreven met een specifieke uitgebreide vermelding, zodat mensen de term beter kunnen begrijpen. Men voegde er aan toe dat de herzieningen zullen 'helpen om heteroseksuele vooroordelen in taal te elimineren, en dat het zal helpen om de diversiteit en rijkdom van menselijke seksuele ervaring en identiteit beter over te brengen.

Enkele andere aangepaste holebi & transgender woorden zijn:
- Gender inclusive (gender neutraal),
- Gender diversity (gender expressie die niet in overeenstemming is met sociaal gedefinieerde mannelijke of vrouwelijke gender normen).
- Pansexual (panseksueel, iemand die op zowel mannen, vrouwen, transgenders, niet binaire personen, intersekse personen, genderfluide personen kan vallen).
- Deadname' (Verwijst naar de geboorte naam van een transgender+ persoon).
- Bisexual (biseksueel, een persoon die valt op zowel mannen als vrouwen).
- Biromantic' (Biromantisch - een persoon die zich romantisch aangetrokken voelt tot mensen met twee specifieke en verschillende genderidentiteiten, zowel mannen als vrouwen).
- Trans+ (trans is de afkorting van transgender. De plus staat voor het feit dat transgender een paraplu term is waaronder verschillende soorten mensen vallen zoals: niet-binaire personen, genderfluide personen, transseksuelen, travestieten, genderneutrale personen, en soms ook intersekse personen. Verder wijst trans+ ook op het feit dat steeds meer transgender personen zichzelf aanduiden als transvrouw of transman. Tot slot: transseksuelen zijn mensen die altijd over gaan tot gender aanpassende operaties. Alle andere personen die vallen onder de paraplu term transgender doen dat niet of deels.

Via Dictionary.com zoekt men woorden voornamelijk in de Engelse taal. Naast een verklaring van een woord geeft men vaak ook nog meer informatie zoals gerelateerde info en voorbeelden en zelfs hier en daar links naar onderzoeksresultaten.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - September 2020.

Dit bericht is gepost op 05 September, 2020 en 3230 keer gelezen.Reageer op dit bericht: