Holebi's en transgenders aangevallen door neonazi sympathisanten en extreemrechtse nationalisten.Een kleine holebi & transgender Pride in Odessa, Oekraïne werd na tien minuten afgebroken nadat ze werden aangevallen door extreemrechtse nationalisten, die de holebi's en transgenders met eieren bekogelden en peperspray tegen hen gebruikten.

In een verklaring op hun Facebook-pagina zeiden Odessa Pride organisatoren dat het vredige Pride evenement op zondagmiddag nog maar tien minuten aan de gang was toen het werd verstoord door de neonazi sympathisanten en extreemrechtse nationalisten, die spandoeken droegen van een nationalistische 'Traditions and Order'-groep.

Volgens de organisatie hadden ze van de politie de verzekering gekregen dat die er voor zou zorgen dat het kleine evenement zou worden beschermd tegen eventuele holebi- en transfoben, maar volgens hen reageerden die niet snel genoeg op de aanval waardoor enkele holebi's peperspray in het gezicht kregen. Pas na een tijdje greep de politie in en vormde ze een barrière tussen de holebi- en transfoben en de holebi's en transgenders. De organisatoren merken verder op dat het evenement zes jaar op rij zonder geweld is verlopen en voegt eraan toe: “Degenen die demonstranten aanvielen, moeten worden gestraft voor fysiek en psychologisch geweld tegen burgers van Oekraïne. De politie van Odessa moet worden gestraft voor inactiviteit tijdens een misdrijf.

De politie van Primorsky in Odessa bevestigde in een verklaring op haar website dat 16 mensen zijn gearresteerd in verband met het geweld op zondagmiddag, na "gas spuiten en eieren gooien" naar de Pride-deelnemers. En nog een 12 werden gearresteerd wegens klein vandalisme en het ongehoorzaam zijn aan de instructies van een politieagent. Drie minderjarigen zouden zijn overgedragen aan hun ouders. Verder werden twee agenten zelf het slachtoffer van holebi- en transfoben. Hoeveel Pride deelnemers zelf gewond raakte is niet bekend. De politie sprak wel van een 24-jarige die medische hulp nodig had voor chemische brandwonden aan de ogen, het gezicht en de hals van de eerste graad.

Holebi's en transgenders hebben weinig wettelijke gelijke rechten in Oekraïne. Het land heeft een aantal fundamentele genderherkenningswetten en discriminatiebescherming aangenomen omdat het zich probeert aan te passen aan de EU-wetgeving, maar er is geen erkenning voor relaties van hetzelfde geslacht, en homo of lesbische koppels mogen niet trouwen of kinderen adopteren. In andere plaatsen dan in Odessa waar eerder Pride evenementen werden gehouden werden ze ook aangevallen door neonazi sympathisanten en extreemrechtse nationalisten.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 02 September, 2020 en 3344 keer gelezen.Reageer op dit bericht: