Mensen die PrEP gebruiken nemen minder drugs en hebben minder seksuele contacten dan gedacht.Uit Nederlands onderzoek beschreven in de Britse pers, blijkt dat mensen die PrEP gebruiken, een dagelijkse pil die HIV-overdracht voorkomt, minder snel illegale drugs nemen en minder snel dwangmatige seksuele gedachten en handelingen aan gaan.

Onderzoekers in Nederland ontdekten dat hoewel de angst- en depressie niveaus van homo mannen en transvrouwen niet afnamen tijdens het gebruik van PrEP, het drugsgebruik en de seksverslaving wél significant afnamen. Gebruikers van een van de grootste seksuele gezondheidsklinieken in Amsterdam werden gedurende twee jaar ondervraagd als onderdeel van de AmPrEP-studie, waar onderzoekers de impact testen die een robuust hiv-preventieprogramma zou kunnen bereiken.

Hoewel de onderzoekers ook ontdekten dat problematisch alcoholgebruik niet afnam, nam ook het gebruik van twee drugs door deelnemers, MDMA en nitraten, ook wel bekend als poppers, niet af. Toch zijn experts op het gebied van seksuele gezondheid tevreden met de resultaten van het onderzoek wat bijdraagt aan een groter wordend aantal onderzoeken dat PrEP koppelt aan een verbeterde geestelijke gezondheid.

"Een gevoel van angst rond het virus, kan zeer schadelijk zijn voor holebi en transgender pesonen, maar naarmate meer mensen de controle krijgen over hun seksuele gezondheid, kan PrEP mensen zonder hiv bevrijden van die angst," aldus de onderzoekers.

Onderzoekers brachten de mate van angst en depressie, problematisch drugsgebruik, problematisch alcoholgebruik en seksuele compulsiviteit van 341 deelnemers in kaart van 2015 tot 2017. Deze vier gebieden werden geïdentificeerd door onderzoekers die de vrees aanhaalden dat het gebruik van PrEP gebruikers ertoe kan aanzetten om vaker risicovolle handelingen uit te voeren. In plaats daarvan werd het aantal deelnemers dat de vier problemen meldde na het nemen van PrEP weggenomen, maar met wisselende resultaten.

Onderzoekers stelden dat ongeveer 20 procent van de deelnemers een depressieve of angststoornis had, ongeveer het dubbele van de algemene Nederlandse bevolking. Aan het einde van het onderzoek was dit aantal met slechts twee procent afgenomen. Hoewel de cijfers consistent bleven voor problematisch drinken, zeiden ze, werden er drastische dalingen waargenomen in de mate van seksuele compulsiviteit en heimelijk drugsgebruik.

Het aantal mensen dat seksverslaving ervaart, daalde van 23 procent vóór de studie tot slechts 10 procent. Problematisch drugsgebruik kelderde van 38 procent naar 31 procent. Opvallend, zo benadrukten onderzoekers, was de daling met 12 procent van het aantal mensen dat een of meer van de vier problemen meldde, van 64 procent naar 52 procent. Hoewel onderzoekers ontdekten dat de algemene angstniveaus niet afnamen, deden de angsten en angsten die specifiek waren voor het oplopen van HIV wel.

"Voor veel homo- en biseksuele mannen heeft hiv ertoe geleid dat de seks vaak wordt aangetast door angst. En, helaas blijft die angstcultuur rond hiv nog steeds bestaan wat een erosieve werking kan hebben op de geestelijke gezondheid van mannen. De studie toont volgens de onderzoekers aan dat wanneer de angstg om hiv op e loçpen wordt verminderd, de deelnemers beter in staat zijn om de controle over de seks te nemen die ze hebben. Door zichzelf van de angst te bevrijden om hiv op te lopen kan een grotgere gelegenheid bieden om niet enkel te overwegen wat seksuele gezondheid voor iemand persoonlijk betekent en hoe men dat kan bereiken, maar ook hoe men elkaar seksueel en romantisch kan behandelen. Seks zonder angst hoeft geen seks zonder zorgen te zijn. De onderzoekers benadrukten echter nog dat de resultaten van de studie niet specifiek aantoonden dat PrEP de verbeteringen in de mentale gezondheidssessies veroorzaakte en dat de betrokkenheid bij de studie zelf ook waarschijnlijke factoren waren.
Nuttige link
- Website Mannenseks
(voor homo, bi en msm - info rond PrEP, Hiv, seks, hoe testen en nog veel meer) ==> Klik hier

LEES OOK
HOMO EN BISEKSUELE MANNEN HEBBEN MINDER SEKS IN HET CORONAVIRUS TIJDPERK
BELGISCHE BI EN HOMO MANNEN HEBBEN MINDER SEKS SINDS CORONAVIRUS ONS LEVEN BEPAALD

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Augustus 2020.

Dit bericht is gepost op 30 August, 2020 en 3238 keer gelezen.Reageer op dit bericht: