Paul Rademakers die zondag 100 jaar wordt wint Vlaamse holebi & transgender award + video.Naar jaarlijkse gewoonte heeft de holebi & transgender+ federatie en koepel van Vlaamse organisaties Çavaria de Lifetime Achievement Award uitgereikt. Die wordt toegekend aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van holebi en transgender+ personen. Voor het jaar 2020 gaat de Award naar Paul Rademakers.

Paul Rademakers heeft de Lifetime Achievement Award van Çavaria gekregen. Hij zet zich al heel zijn leven in om hulp te bieden aan holebi’s en viert maandag 31 augustus 2020 zijn 100ste verjaardag. Vrijdag verraste çavaria Paul in het woonzorgcentrum het Gouden Anker. Hij kreeg een bedankwoord van de Regenboogambassadeurs, de uitreiking van zijn Award door çavaria-coördinator Yves Aerts en een DJ set van DJ Kat.

“Paul heeft als één van de pioniers een cruciale rol gespeeld in de Vlaamse holebi en transgender+ beweging, hij zette zich heel zijn leven lang in voor het welzijn en de maatschappelijke acceptatie van holebi’s”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “We willen hem dan ook op deze manier bedanken voor zijn jarenlange toewijding en activisme.”

Paul Rademakers speelde in de jaren 60-70 een cruciale rol bij de opkomst van de Vlaamse holebi en transgender+ beweging. Hij was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht. Die vereniging ving homo’s op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen.

In 1971 richtte Paul samen met Priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het GOC: Gespreks-en Onthaalcentrum. Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen, wat ondertussen bekend is als Çavaria.

De uitreiking en de feestelijkheden gebeurden allemaal op een veilige manier, met aandacht en respect voor de huidige corona-maatregelen. Het levensverhaal van Paul Rademakers werd voor Antwerp Pride ook in een videofilm gegoten voor de alternatieve pride wandeling Trail of Stories. Bekijk hier onder de video - onder de video een link naar een holebi info nieuws bericht met daarin de 13 Trail of Stories video verhalen.


LEES OOK
INTERVIEWS MET VLAAMSE HOLEBI'S & TRANS UIT TRAIL OF STORIES WANDELING + LINKS NAAR DE 13 TRAIL OF STORIES VERHALEN


Bron: gaylive & holebi info - Augustus 2020

Dit bericht is gepost op 29 August, 2020 en 3472 keer gelezen.