Minder homofobe taal bij sportwedstrijden met Pride thema.Homofobe taal komt veel minder vaak voor in sportclubs die spellen met een Pride-thema organiseren. Dat blijkt uit een nieuwe studie die uniek is in zijn soort. Het onderzoek, uitgevoerd door de Monash University in Australiƫ, toont aan dat pro holebi en transgender games niet enkel voor de show zijn, maar dat ze actief helpen om discriminatie in de sport uit de bannen.

In de studie werd onder andere gekeken naar de prevalentie van homofobe beledigingen bij teams in de Australian Ice Hockey League (AIHL), en ontdekte men dat degenen die Pride-wedstrijden hadden georganiseerd, veel minder geneigd waren om homofobe beledigingen zowel binnen als buiten de ijsbaan te gebruiken. Teams die pride-games hadden georganiseerd, bleken 40 procent minder homofobe beledigingen te gebruiken dan degenen die niet aan het initiatief hadden deelgenomen. Aanvullend onderzoek omvatte cricket, korfbal, Australisch voetbal, hockey en roller derby, waarbij alle sporten een vergelijkbare trend vertoonden.

Anti homo uitspraken / beledigingen zoals 'Faggot' (flikker) werden veel minder gebruikt door de twee semi-professionele AIHL-teams die Pride-wedstrijden organiseerden in vergelijking met de teams die dat niet deden. Spelers rapporteerden zelf hun gebruik van homofobe beledigingen aan onderzoekers, die de bevindingen vervolgens analyseerden en vergeleken met andere teams.

Erik Denison, de hoofdauteur van het onderzoek, zei dat de resultaten "zeer ongebruikelijk" zijn. "De meeste interventies om vooroordelen te verminderen mislukken of hebben weinig invloed op attitudes en van zeer weinigen is aangetoond dat ze gedrag veranderen. Het houden van Pride-games houdt discriminerende gedragingen niet tegen, maar de games lijken de frequentie van homofoob en seksistisch taalgebruik te verminderen dat wordt gebruikt door spelers in teams die de evenementen organiseren," voegde hij eraan toe. "Wij geloven dat het combineren van Pride-games met betere communicatie over waarom deze taal schadelijk is voor holebi's en transgenders de sleutel is om dit gedrag te stoppen."

In verschillende landen wereldwijd worden sinds enkele jaren af en toe Pride sport wedstrijden gehouden, meestal in het voetbal. Vooral in het Verenigd Koninkrijk worden deze Pride games in strijd tegen holebi en transfobie regelmatig georganiseerd. Ook in ons eigen landje werden al Pride wedstrijden georganiseerd waarbij clubs en spelers zich expliciet uitspraken tegen homofobie in de sportwereld.

LEES OOK
ENGELSE VOETBALCLUB SCHREEF HOLEBI GESCHIEDENIS - 2019
NOG VEEL HOMOFOBIE IN DE SPORT WERELD ALDUS EUROPEES ONDERZOEK - 2019
VOETBALCLUB ANDERLECHT KREEG GELD BOETE WEGENS HOMOFOBE GEZANGEN - 2020
STIJGING HOMOFOBIE IN HET BELGISCHE VOETBAL
BRAZILIAANSE VOETBALLER AANGEKLAAGD WEGENS HOMOFOBE UITSPRAKEN - 2020
BRITSE VOETBALBAZEN SPRAKEN MET NICHT FASHANU HOMOFOBIE + 7 VOETBALLERS IN DE KAST - 2020

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Augustus 2020

Dit bericht is gepost op 28 August, 2020 en 2808 keer gelezen.Reageer op dit bericht: