Het verhaal van een Vlaamse jonge Hiv positieve homo man + nuttige links.In het maandelijkse Vlaamse online holebi & transgender magazine ZiZo stond zopas een boeiend verhaal over een Vlaamse 25-jarige homo man die hiv-positief is. Zijn verhaal werd gedeeld via de Mechelse holebi vereniging HLWM (Homo Lesbienne Werking Mechelen). Zizo sprak ook kort met mensen van Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) over waarom het zo belangrijk is om verhalen als dat van de 25-jarige jonge man te delen.

Maar eerst in het kort het verhaal van de 25-jarige JVC. Het verhaal bestaat uit acht delen, te lezen via de website van HLWM (links onderaan). Hierin vertelt de hoogopgeleide jonge homo hoe hij eerst altijd veilige seks had. Zijn moeder hammerde regelmatig op het belang van veilige seks, en misschien net daarom werd voor hem bareback seks (seks zonder condoom) de verboden vrucht die hij eerst voorzichtig proefde en daarna niet meer kon weerstaan. De bevestiging van zijn sekspartners die negatief of positief en ondetecteerbaar waren volstond om het condoom achterwege te laten. Ook chemseks (seks onder invloed van veel seks en/of alcohol) werd volop beoefend. Hij was zich bewust van het gevaar maar zijn honger was onverzadigbaar.

Sinds 1 juni 2017 wordt PrEP in ons land terugbetaald door de mutualiteit maar door enige inertie en de lange wachttijden bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) wachtte JVG met de start van de aanvraagprocedure. Tijdens een weekend in augustus werd hij besmet met het virus. Het verdict van de arts dat hij hiv-positief was, veranderde zijn leven volledig.

JVG beschrijft in zijn achtdelig verhaal hoe het medisch traject verder verliep, de angst om het tegen zijn moeder te vertellen (die hem zo gewaarschuwd had) en ook de zoektocht naar de zondebok. Wie had gelogen over zijn status en hem besmet? Zijn verhaal gaat verder: hoe reageren zijn mogelijke dates op zijn hiv-status? Verschillend, zo blijkt: een partner wilde hem zelfs juridisch vervolgen als hij door JVG besmet zou zijn (ook al hadden ze slechts een keer seks en dat was net voor hij ondetecteerbaar werd verklaard). Hij vertelt ook over zijn positieve ervaringen met Sensoa. Later, toen hij in een buurland werkte bleek het dan weer niet zo eenvoudig om terugbetaling te verkrijgen van de (dure) hiv-remmer. Zijn besluit omtrent mannen met een risicoprofiel: neem zeker PrEP! De praktische beslommeringen (zoals het opvolgingstraject bij het ITG) wegen niet op tegen fysieke en psychische gevolgen van een hiv-besmetting.

Je kan het hele verhaal van JVC dat bestaat uit acht delen lezen via onderstaande links.

Na deze korte publicatie op de website van Zizo vroeg Zizo aan Sensoa waarom getuigenissen als dat van JVC belangrijk zijn en nog altijd moeten worden vertelt.
Ria Koeck van Sensoa: Het verhaal van JVG geeft een gezicht aan iemand met hiv en toont aan dat het perfect mogelijk is een “normaal” leven te leiden. Inderdaad, hiv is vandaag een chronische aandoening zoals elke andere en die mits de nodige medicatie en opvolging een kwaliteitsvol leven niet in de weg staat. De passage over het verblijf van JVG in het buitenland, waar hij moeilijkheden had om de terugbetaling van PrEP te verkrijgen, is niet exclusief aan hiv gerelateerd: iedereen met een chronische ziekte botst op deze hindernissen.

Dit is een vrij positief verhaal maar spijtig genoeg is dit niet altijd het geval. Ook mensen die grote problemen ondervinden moeten een klankbord hebben, dit is een van de taken van verenigingen zoals Sensoa. Een levensgroot probleem is het stigma dat nog steeds op hiv en AIDS rust. Dit bleek onlangs nog uit een wetenschappelijke bevraging van seropositieven: het vooroordeel ervaren zij als hun belangrijkste hinderpaal. De slogan “Open je ogen voor aids ze sluit” is bij velen in het geheugen gegrift maar beantwoordt helemaal niet meer aan de (medische) realiteit van vandaag. Seropositieven horen nog te vaak: “hoe kan je nu nog hiv oplopen als je weet dat er PrEP bestaat?” Het zijn echter niet diegenen die hiv hebben en zich laten behandelen die met de vinger moeten gewezen worden. Anders is het met zij die helemaal niets doen en een gevaar voor hun sekspartners en zichzelf betekenen. Ook hier is een belangrijke voorlichtingstaak voor Sensoa weggelegd.

LINKS NAAR HET VERHAAL VAN JVC
DEEL 1 => Klik hier
DEEL 2 => Klik hier
DEEL 3 => Klik hier
DEEL 4 => Klik hier
DEEL 5 => Klik hier
DEEL 6 => Klik hier
DEEL 7 => Klik hier
DEEL 8 => Klik hier

NUTTIGE LINKS
- Website Sensoa => Klik hier
- Website Mannenseks (homo, bi, msm) veel info o.a over hiv testen + hiv verhalen => Klik hier
- Website Leven met Hiv (van Sensoa) => Klik hier
- Alles over SOA's (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen => Klik hier
- Tal van nuttige info links voor Belgische holebi's & Trans => Klik hier
- Links voor Belgische transgenders => Klik hier

Bronnen: Zizo.be & hlwm.be en holebi info - Augustus 2020

Dit bericht is gepost op 23 August, 2020 en 6987 keer gelezen.